Despre Zalau
Localizarea si istoria orasului Zalau
Municipiul Zalau, resedinta judetului Salaj, se numara printre cele mai interesante destinatii turistice ale tarii, fiind situat la doar cativa km distanta de granita fostului imperiu roman, unde s-a construit castrul roman Porolissum, cea mai puternica fortificatie de aparare din regiunea nord-vestica a provinciei Dacia Romana. Astazi, orasul se infatiseaza calatorului ca un veritabil muzeu in aer liber, fiind situat intr-o depresiune colinara, in bazinul raului Zalau, la poalele Muntilor Meses. De altfel, aceasta pozitie geografica face ca asezarea sa beneficieze de un climat temperat submontan, cu precipitatii bogate, unde relieful abunda in paduri de foioase ce contureaza un decor natural spectaculos.
Conform datelor istorice, prima mentiune documentara a localitatii apare in secolul XIII, in Cronica lui Anonymus, din care reiese ca Zalaul era o asezare bine inchegata inca din anul 900. Dupa navalirile tatare de la mijlocul secolul XIII, Zalaul intra sub directa administrare a episcopatului Catolic din Oradea, statut pe care il pastreaza pana la jumatatea secolul XVI, cand devine parte componenta a Principatului Transilvaniei. In evul mediu, localitatea era traversata de „Drumul sarii”, ce strabatea Ardealul, venind dinspre Europa centrala. Regele Matei Corvin este cel care in anul 1473 ridica asezarea la rang de targ - Oppidum Zilah - ceea ce ii confera cetatii o anume independenta economica. De altfel, denumirea localitatii se pare ca vine din germana – Zillenmarkt – „loc de targ”. De-a lungul vremurilor, orasul este mentionat sub diverse denumiri – Ziloc (1220), Zilla (1601), Szilagy (1839), Zalau (1854).
In cuprinsul spatiului romanesc, Zalaul este unul dintre cele mai vechi leagane de civilizatie, fapt confirmat prin descoperirile arheologice din zona centrala a localitatii, dar si in regiunea vestica a orasului, care au evidentiat pretioase inventare arheologice ce apartin civilizatiei daco-romane. Dupa anexarea Transilvaniei de care Habsburgi, localitatea cunoaste un regres economic desi, intr-un document de secol XVII, se mentioneaza existenta mai multor bresle mestesugaresti.
Atractii si obiective turistice in Zalau
Astazi, orasul se infatiseaza turistului sosit pe aceste meleaguri ca un important centru urban cu edificii culturale interesante si obiective turistice cu povesti ce asteapta sa fie descoperite. Un bun punct de pornire in explorarea urbei este zona centrala, unde puteti admira cladirea Casei de Pastrare, un edificiu ridicat la 1884. Tot in zona centrala puteti vedea, vizavi de statuia Vesselenyi, fosta resedinta a familiei Ujvarosy, construita la jumatatea secolului XIX si care gazduieste astazi Biblioteca Judeteana. Un popas trebuie sa faceti si la Cazinoul Mestesugarilor, alcatuit din patru corpuri de cladire, fiecare dintre ele ridicata in alta perioada. Cel mai vechi dateaza de la sfarsitul secolului XIX si a gazduit Cazinoul Asociatiei Mestesugarilor din Zalau. Ulterior, a servit ca scoala gimnaziala, biblioteca, iar astazi, dupa ultimele extinderi realizate dupa 1990, gazduieste galeriile Muzeului de Istorie. O plimbare pe strazile orasului va ofera prilejul sa descoperiti si sediul Primariei, cea mai spectaculoasa cladire din Zalau, ridicata in anul 1838 pe locul vechiului targ.