Despre Viseu de Sus
Localizarea si istoricul comunei Viseu de Sus
Viseu de Sus este un oras statiune situat in partea de nord-est a judetului Maramures, in depresiunea intramontana a Tarii Maramuresului.
Relieful zonei in care este situat orasul este cu precadere montan, format dintr-o depresiune inconjurata de dealuri. De asemenea, zona este prevazuta cu pante inclinate, vai adanci si inguste, cu dealuri cu inaltimi ce variaza intre 400 si 1.042 m (varful lui Dan).
Orasul este atestat documentar din 2 februarie 1365, mentionarea aparand in diploma regelui maghiar Ludovic de Anjou. Hotarul Viseu cu Borsa a fost stabilit in anul 1373, 12 ani mai tarziu aparand Viseul inferior (de Jos). In anul 1453 voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a daruit Viseul celor trei cnezi Stefan, Petru Mandru si Nan (Nascu) cat si fratilor lor. Incepand cu anul 1770 a inceput evolutia actualului oras. In aceasta perioada la Viseu si Borsa s-au infiintat centre forestiere cu muncitori – colonisti tipteri – din Zips, adusi la Viseu din ordinul imparatului Iosif al II – lea al Austriei.
Atractii si obiective turistice in Viseu de Sus
Ca turist in Viseu de Sus puteti vizita biserici si manastiri precum: biserica ortodoxa, biserica romano-catolica cu hramul „Ioachim si Ana”, dar si Manastirea de pe Valea Scradei. Alte obiective turistice importante in oras sunt cimitirul evreiesc si cartierul germanilor numit Taptarai (Zipserai).
Orasul ofera institutiile de cultura: Casa de Cultura Viseu de Sus, cu ansamblul folcloric "Maramuresul", Muzeul de Istorie, Etnografie si Centrul de Mestesuguri, Biblioteca oraseneasca si Salonul Artelor, Asociatia cultural-turistica "Hiperboreea", Asociatia "Zipserverein Edelweiss", a tineretului german si Casa-muzeu "Elefant" - ultima casa evreiasca traditionala.
De asemenea, in oras si in zona sunt organizate numeroase evenimente, intre care amintim: Festivalul folcloric "Armonii de Primavara", Zilele orasului Viseu de Sus, Festivalul National de Satira si Umor "Zambete in Prier", Intalnirea Tipterilor de pretutindeni "Zipsertreff", Serbarea Tipterilor "Sus pe Valea Vaserului", Noptile Muzicale de la Paltin, pe Valea Vaserului, Viflaiemul de Craciun si Facliile de Sanziene.