Despre Vidra

Localizarea si istoria statiunii Vidra

Vidra este una dintre comunele mari ale judetului Alba si se numara printre cele mai vechi asezari din Tara Motilor. Locuita inca din timpurile stravechi, localitatea devine cunoscuta mai ales pe vremea geto-dacilor, ca urmare a exploatarilor aurifere din Apuseni. Astazi, Vidra este o superba destinatie de vacanta, vizitata, mai ales, pentru peisaje naturale deosebite. Localitatea este strabatuta de apele Ariesului mic, care isi are obarsia in comuna Avam Iancu. Intregul curs al apei este insotit de decoruri spectaculoase, fie care vorbim de poienite, stanci golase din calacar alb, acoperite pe alocuri cu diferite specii de arbusti. Denumirea comunei a fost inspirata de prezenta populatiei de vidre – ludra vulgaris - care traiesc aici.

Atractii si obiective turistice in Vidra

Comuna Vidra reuneste un numar de 39 de sate, si aproape fiecare dintre ele gazduieste cel putin un obiectiv turistic interesant. Relieful carstic, specific localitatii, se inscrie in peisajul Muntilor Apuseni, in timp ce in regiunea sudica se remacta Platoul Poieni. Dincolo de frumusetea naturii, asezarea este spectaculoasa prin conservarea unor case traditionale din lemn cu o vechime de peste un veac si jumatate. Spectaculoase sunt si lacasurile de cult, cladite din lemn, care au o istorie ce coboara pana in secolul XVII. Frumoasa Biserica de lemn din satul Golesti este edificatoare in acest sens. Contruita in anul 1712, pastreaza inca fragmente ale picturii realizate in anul 1791. Tot din acest an dateaza si candelabrul de lemn.

Tot mergand pe cararile comunei Vidra, veti intalni Biserica din Ciungi, un edificiu ce dateaza de la 1791 si care a fost denumita astfel de Avram Iancu, in anul 1824. Un popas de neuitat il puteti face pe Dealul cu Melci, o superba rezervatie paleontologica unde exista un bogat centru fosilier. Rezervatia este situata la confluenta cu paraul Slatina, in vecinatatea drumului judetean DJ762. Unica, sub aspect geologic, rezevarvatia prezinta un conglomerat de gresii si marne in care sunt incrustate aproximativ 35 de specii de moluste. Si daca tot ati pornit in explorarea minunatiilor naturii, incercati sa va faceti timp pentru o vizita in Rezervatia peisagistica de la Cascada Pisoaia, marginita de o padure de fag si arbori de rasinoase si situata in vecinatatea Rezervatiei Dealul cu Melci. Cascada este un adevarat spectacol. Apa masoara in cadere 25 m, iar formatiunile calcaroase depuse de-a lungul timpului dau un farmec aparte intregii zone.

Vidra