Ghid turistic Vatra Dornei

Despre Vatra Dornei

Situata in partea de sud a Bucovinei, Vatra Dornei se numara printre cele mai renumite destinatii turistice din regiunea Moldovei. Aflata la o altitudine de 804 m, Vatra Dornei se gaseste chiar la punctul de intalnire dintre Obcina Mare si Obcina Mestecanisului si este marginita de Muntii Bistritei. Asezarea geografica avantajoasa, cadrul natural spectaculos, intinsele paduri, multitudinea zonelor de agrement si clima placuta, caracterizata prin veri racoroase, toate fac din Vatra Dornei o destinatie perfecta pentru o vacanta de neuitat. Primele informatii scrise despre localitate dateaza din anul 1600, iar din anul 1775, Vatra Dornei intra sub dominatie austriaca. Bogatia cea mai de pret a asezarii o reprezinta descoperirea izvoarelor de apa minerala asupra carora s-au facut studii de specialitate inca de acum doua veacuri, si care s-au dovedit bicarbonatate, calcice, magnezice si sulfuroase. Benefice pentru organism s-au dovedit de-a lungul timpului mofetele naturale de saruri cu mare puritate, ideale in amelioararea afectiunilor aparatului locomotor, dar si in stari de convalescenta, surmenaj si boli cardiace. Izvoarele au reprezentat si principalul motiv al amenajarii utilitare a localitatii. In jurul lor au fost amenjate bai si instalatii pentru tratamente incepand cu anul 1811, ceea ce a transformat Vatra Dornei o veritabila statiune balneoclimaterica. Inca de la finele secolului XIX au fost construite Palatul Comunal, Gara, Casinoul si au fost amenajata Izvoarele „Ioan”, „Ferdinand” si „Sentinela”, care au conferit un aer modern si cochet statiunii. De altfel, incepand cu anul 1907, Vatra Dornei a fost ridicata la rangul de oras si s-a dezvoltat constant, devenind astazi un loc perfect pentru petrecerea unui concediu deosebit.

Supranumita „Perla Bucovinei”, statiunea Vatra Dornei se gaseste la 115 km distanta de Suceava si este o destinatie de vacanta recomandata pentru toate varstele, indiferent de anotimp. Peisajele isi pastreaza farmecul de-a lungul intregului an si ofera turistilor cadrul ideal pentru plimbari in natura. Aceia dintre voi care iubesc drumetiile montane, au ocazia sa urmeze traseele din Muntele Barnarelul, Runcul Mare, Varful Ousorul sau Dealul Negru. Experiente de neuitat va ofera si traseele din Masivul Calimani, Suhard sau Muntii Rodnei. Cei care prefera miscarea, exista posibilitatea plimbarilor cu bicicleta, in timp ce amatorii de senzatii tari isi pot testa limitele sarind cu parapanta sau in cursele de river rifting. Mai mult decat atat, Vatra Dornei este o destinatie superba si pentru iubitorii sporturilor pe zapada. Partiile de schi si sanius se transforma in centrul marilor spectacole pe zapada in sezonul rece. Fie ca vreti sa schiati, sa va dati cu sania sau sa va plimbati cu snow mobilul, oportunitatile de distractie nu lipsesc din peisaj.

Mai trebuie adaugat ca Vatra Dornei ofera turistilor curiosi din fire cateva obiective turistice deosebite, printre care se numara si manastirile pictate din Bucovina. Localitatea este si un veritabil centru de pastrare a traditiilor si datinilor, atat de frumos puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase dar si in cadru unor festivitati menite sa-i familiarizeze pe vizitatori cu tezaurul etnografic al Tarii Dornelor. De altfel, merita sa faceti un popas si la Muzeul Etnografic al Bucovinei, amenajat in cladirea primariei si nu ratati o plimbare prin parcul central din statiune, unde aveti ocazia sa ascultati muzica live in sezonul estival. O atentie deosebita merita si Muzeul Vanatorii si Stiintelor naturii. Iarna, serbarile zapezii transforma statiunea intr-o adevarata feerie, unde sportul, dansul, muzica si buna dispozitie domina intreaga asezare. Aceia dintre vor care doresc sa exploreze imprejurimile, au ocazia sa vizitezie ca Manastirea „Piatra Taieturii”, aflata in apropierea statiunii, precum si Schiturile Mestecanis si Podul Cosnei. Merita sa faceti o excursie pana la Castelul Dracula din Comuna Piatra Fantanele, unde se ajunge prin Pasul Tihuta.

Vatra Dornei