Despre Vaslui
Localizarea si istoria orasului Vaslui
Unul dintre orasele cele mai cunoscute din zona Moldovei, municipiul Vaslui, capitala judetului cu acelasi nume, se poate mandri cu un potential turistic deosebit, mai ales cand vine vorba de lacasuri de cult si o veche traditie istorica si culturala. Orasul de azi s-a cladit in jurul vechiului targ ce isi castigase renumele inca din vremurile bizantinilor, iar in perioada evului mediu a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale si administrative ale Tarii Moldovei. Prezenta celor mai vechi dovezi ale vietii umane pe teritoriul Vasluiului sunt confirmate de sapaturile arheologice care au scos la lumina obiecte ce apartin epocii neolitice.
Incepand cu secolul XV este infiintala la Vaslui o scoala de arta postbizantina. Epoca de glorie a asezarii este strans legata de domnia lui Stefan cel Mare, care a reconstruit curtea domnnesaca si a zidit Biserica Sf. Ioan Botezatorul, ca urmare a victoriei de la Podul Inalt (1475). Biserica, realizata in binecunsocutul stil arhitectural moldovenesc, imbina elemente bizantine si gotice. Pozitionarea geografica a localitatii a facut ca acesta sa fie tranzitata de negustorii care faceau comert in cetatile de la Marea Neagara si Marea Baltica. De-a lungul vremurilor, targul de la Vaslui a devenit centrul comertului cu miere si peste si este mentionat in scris pentru prima data in anul 1375. Pozitia strategica a asezarii face ca in anul 1423, Stefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun, sa isi stabilieasca aici resedinta domneasca.
Atractii si obiective turistice in Vaslui
Orasul Vaslui se gaseste pe valea Barladului, in valea raurilor Vasluies si Racova, in zona de contact a colinelor Tutovei cu Podisul Moldovenesc si este marginit de Dealurile Morii, Brodoc si Chitoc. Daca aveti in plan o excursie in aceasta parte a tarii, orasul Vaslui va poate oferi numeroase obiective turistice. Un bun punct de pornire in explorarea urbei este Cetatea de pamant construita in secolul XV. O atentie deosebita merita si Palatul de Justitie sau Casa Mavrocordat. Acesta din urma este edificiu ridicat in anul 1892 si care se numara printre cele mai frumoase construtii din oras. Din itinerariul vostru nu ar putea lipsi nici Casa Ghica, cea mai veche constructie laica din oras. Situat in Cimitirul Eroilor Vasluieni, Monumentul Penes Curcanul se ididentifica cu istoria locala. Penes Curcanul, eroul din timpul Razboiului de independenta, este madria vasluienilor. Monumentul pe care il puteti admira astazi dateaza de la 1934 si este lucrat in bronz si marmura iar in centrul sau se afla bustul eroului.
Aspectul urbanistic al orasului se modifica semnificativ la inceputului secolului XX, prin aparitia unor contructii moderne, precum Palatul Adminstrativ sau sediul Tribunalului. Dincolo de edificii arhitecturale si monumente, orasul Vaslui ofera turistilor si cateva spatii de agrement. Momente de relaxare puteti petrece in Gradina Copou, ce mai mare gradina publica din oras, amenajata sub foma unei gradini botanice. Daca timpul va permite, nu ratati o plimbare prin Parcul Tineretului sau in Parcul Movas.
Frumusetea datinilor si traditiilor si binecunoscuta ospitalitate a localnicilor sunt completate de festivaluri si evenimente culturale. Festivalul International de Umor „Constantin Tanase” se mandreste cu o traditie de peste patru decenii se bucura de un mare succes in randul pasionatilor de teatru de revista. Daca dispuneti de suficient timp, nu ocoliti galeriile Muzeului Judetean Stefan Cel Mare, organizate in cadrul sectiilor de arheologie, istorie moderna, contemporana si arta plastica.