Ghid turistic Valenii de Munte

Despre Valenii de Munte

Situat in zona Dealurilor Subcarpatice, orasul Valenii de Munte se remarca prin peisaje naturale deosebite, cu un relief dominat de vai inguste si adanci, marginite de intinse paduri, pajisti si livezi ce confera intregii asezari un aspect deosebit de pitoresc. Consemnata documentar inca din prima jumatate a secolului al XV-lea, asezarea de la Valeni era denumita de domnitorul Dan al II-lea „Targ al Secuienilor”, fiind, totodata, punct vamal intre regatul maghiar si Tara Romaneasca. De-a lungul istoriei, localitatea a jucat un rol important in viata politica a tarii, fiind, pe rand, targ, capitala de judet, resedinta a „plaiului Teleajen” si centru politic al Cetatii Teleajen. Astazi, orasul reuneste mai multe cartiere dispuse circular, care au ca punct de pornire Biserica Manastirea.

Localitatea se gaseste in depresiunea Valenii de Munte, pe Valea Teleajenului, la o distanta de 100 km de Bucuresti si la 28 km de resedinta de judet si reuseste sa atraga turistii prin frumusetea desavarsita a naturii. Peste timp, orasul a devenit cunoscut, mai ales, ca resedinta a istoricului Nicolae Iorga, personalitate caruia locuitorii ii poarta si astazi un profund respect. Locuinta sa, locul unde a desfasurat o intensa activitate stiintifica, a devenit astazi muzeu memorial. Amenajat intr-o veche casa, construita in urma cu mai bine de doua veacuri, muzeul pastreaza mobilierul original, lucrat in Bucovina si covoarele aduse din zona Moldovei. Casa in care istoricul Nicoale Ioarga a trait trei decenii, incearca sa pastreze nealterat cadrul intim, fiind decorata cu picturi semnate, printre altii, de Nicolae Grigorescu.

Orice calator ajuns astazi pe aceste meleaguri este cucerit de vegetatia bogata, edificiile culturale si religioase cu o veche traditie istorica, dar si de obiective turistice deosebite. Aspectul de mica statiune montana este completat de relieful divers si aerul curat. Valenii experimenteaza astazi o epoca de dezvoltare a turismului cultural si a agroturismului, avand si avantajul situarii geografice pe Valea Teleajenului, zona recunoscuta pentru patrimoniul cultural deosebit. O plimbare pe strazile orasului, mai ales de-a lungul Bdului. Nicolae Iorga, va ofera ocazia sa admirati constructii ce etaleaza o arhictectura de inspiratie neoclasica, dar si unele edificii ce se incadreaza stilului romantic si baroc. La Valenii de Munte puteti face excursii de neuitat pe valea Teleajenului si expeditii montane in Masivul Ciucas, in timp ce in statiunea Cheia aveti sansa sa petreceti momente de neuitat in mijlocul naturii.

Includeti in itinerariul vostru turistic, o vizita la Muzeul de Arta Religioasa care face parte din Complexul Muzeal Valenii de Munte. Galeriile sunt amenajate in fosta „Scoala de Misionare Nationale Regina Maria”, infiintata de Nicolae Iorga, in anul 1922 si unde studiau tinerele care doreau sa devina invatatoare. Printre exponatele muzeului se numara piese rare si icoane, vesminte monahale, tiparituri religiose si diverse sfesnice si candele lucrate cu mare grija. De o atentie deosebita din partea turistilor se bucura si Muzeul Naturii Vaii Teleajenului, destinat marilor iubitori ai naturi, pasionati de studiul florei si faunei din diverse zone geografice ale tarii.

Valenii de Munte