Ghid turistic Valea Doftanei

Despre Valea Doftanei

Aceia dintre voi care se afla in cautarea unei destinatii turistice deosebite, cu peisaje de poveste si o veche traditie istorica si un bogat tezaur etnografic, ar trebui sa-si indrepte atentia spre Valea Doftanei, o superba zona turistica situata in regiunea nord-vestica a judetului Prahova. Asezarea este marginita de Valea Prahovei si Valea Teleajenului, fiind situata chiar in zona Carpatilor de curbura. Decorul natural spectaculos este ales deseori ca loc de relaxare si refacere fizica de catre toti cei care doresc sa se indeparteze de aglomeratia urbana si de aerul poluat la marilor orase.

Desi se intinde pe mai bine de 28.000 ha, in Valea Doftanei, majoritatea asezarilor umane sunt concentrate in regiunea sudica si centrala a vaii. Partea de nord a localitatii este strajuita de Muntii Baiului si Grohotis, unde se inalta si masivele Zanoaga, Baiu Mare si Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica. Relieful creste de la sus spre nord, unde Valea Doftanei se invecineaza cu judetul Brasov. Apelele Doftanei, care au si dat numele asezarii, traverseaza localitatea de la de la nord la sud si formeaza in regiunea sudica lacul de acumulare Paltinu, lung de 3 km. Barajul construit aici in urma cu mai bine de patru decenii ofera un peisaj deosebit, unde vin majoritatea turistilor care iubesc natura. Un alt decor natural care merita atentia voastra este reprezentat de Cheile Doftanei, care se intind de-a lungul a trei sute de metri. Odata ajunsi aici, in mod sigur o sa va atraga atentia Rezervatia naturala „Glodeasa”, unde se gasesc brazi cu varste seculare, dar si diverse specii de flora si fauna. Continund itinerariul turistic, faceti un popas in Depresiunea Tesila -Traisteni, un loc de un farmec, cu peisaje unde linistea naturii si aerul curat te cuceresc pentru totdeauna.

Pentru a cunoaste traditiile si obiceiurile localnicilor faceti o vizita la Muzeul de Etnografie si folclor, unde puteti admira veritabile piese de ceramica, sculpturi in lemn, tesaturi si broderii dintre cele mai frumoase. O atentie deosebita merita si Muzeul de Arte plastice de la Tesila care adaposteste peste 300 de obiectie de arta concepute in cadrul „Taberei internationale de creatie plastica - Valea Neagra”.

Consemnate documentar in prima jumatate a veacului al XVI-lea, satele Tesila si Traistieni, localitati aflate in componenta comunei Valea Doftanei, sunt astazi pastratoarele unui bogat tezaur etnografic. Preocuparea constanta a localnicilor pentru viata sprirituala se reflecta in frumusetea lasurilor de cult. Dintre acestea, o atentie deosebita merita Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Tesila, construita in anul 1875. Loc de regasire spirituala este si Biserica cu hramul „Sfintii Voievozi” din Traisteni, sfintita in anul 1942.

Daca sunteti mari iubitori de excursii montane, din Valea Doftanei puteti porni in explorarea Varfului Cazacu, Baiului sau Pasul Predelus. De cele mai multe ori, o zi petrecuta pe frumoasa Vale a Doftanei se incheie cu un foc de tabara, unde puteti gusta din preparatele traditionale ale localnicilor.

Valea Doftanei