Despre Valea Calugareasca
Localitatea Valea Calugareasca se gaseste in regiunea centrala a judetului Prahova, in partea de sud-vest a Subcarpatilor de Curbura, la 20 km de departare de Ploiesti si la 75 km de Bucuresti. Asezarea are o istorie seculara, fiind mentionata documentar inca din anul 1429, asa cum reiese dintr-un hrisov ce poarta sigiliul lui Dan al II-lea, care vorbeste despre satul Izvireani, situat pe dealul Cernatestilor. In a doua jumatate a veacul al XVII-lea, apar primele asezari ale calugurilor veniti de la Constantinopol care urmareau stabilirea unui centru religios la Dealul Mare.
Destinatie de vacanta deosebita, Valea Calugareasca este una dintre cele mai mari zone rurale din judet, reunind 15 sate, locuite de peste 10.000 de localnici. Comuna este traversata de mai multe drumuri de acces (DN 1B si DJ 101F), in timp ce amatorii de calatorii cu trenul pot folosi ca punct terminus - Gara Valea Calugareasca. Intinsele plantatii viticole, peisajele naturale deosebite, constructii cu arhitectura traditionala dar si cateva obiective turistice deosebite fac din aceasta asezare una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din regiunea Munteniei.
Vechea crama din lemn, construita la 1777, este astazi un veritabil monument de arhitectura. Activitatea viticola, principala ocupatie a localnicilor, a determinat situarea Vaii Calugaresti in itinereriul cunoscut sub numene de „Drumul Vinunului”. Daca ajungeti pe aceste meleaguri la inceput de octombrie aveti ocazia sa luati parte la „Festivalul Vinului”, un eveniment cu traditie, cu expozitii de vinuri, presarate cu muzica si dans popular alaturi de targuri culinare.
Cu un relief dominat de dealuri si campie, Valea Calugareaca este traversata de ierni scurte si veri placute. Includeti in explorarile voastre turistice un popas la Muzeul „Crama 1777”, devenit un reper turistic local de neratat. Alaturi de interesante expozitii, crama gazduieste si intalniri stiintifice. Cele doua incaperi ale cramei au 15 m inaltime si 10 latime, iar constructia este prevazuta cu barne masive din stejar si o frumoasa prispa decorata cu sase coloane de strejari sculptati. Printre exponatele cele mai apreciate ale muzeului, in mod sigur o sa va atraga atentia obiectele cu o vechime ce depaste mai bine de un veac – presa de mari dimensiuni, pompa de vin, dar si colectii de etichete, butoaie pentru vin, cazane de tuica si o frumoasa colectie de ceramica. Faceti un popas si la biserica din centrul comunei care poarta hramul „Izvorul Tamaduirii”, un lacas de cult construit in anul 1893, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Renumita pentru intinsele podgorii, frumoasa Vale Calugareaca reuseste sa impresioneze turistul prin peisajele pitoresti unde veti dori sa reveniti cat mai curand.