Despre Unirea
Localizarea si istoria comunei Unirea
Situata in regiunea nord-estica a judetului Alba, pe cursul mijlociu al raului Mures, in depresiunea Transilvaniei, comuna Unirea este o destinatie de vacanta interesanta. Cunoscuta in trecut sub denumirea de Vintu de Sus, comuna reuneste astazi sase sate si a apartinut pana in anul 1876 Scaunului Secuiesc al Ariesului, in timp ce astazi este parte componenta a judetului Alba. Asezarea are o istorie ce coboara pana in vremurile indepartate ale istoriei, fiind locuita din timpurile neolitice. Arheologii au descoperit pretioase vestigii ce dateaza din perioada procesului de romanizare al Daciei, mai ales ca asezarea se gasea la punctul de intalnire a mai multor cai de comunicatii intre Alba Iulia si Turda.
Continuitatea vietii umane in aceste locuri a fost confirmata de sapaturile rheologice care au scos la lumina ruine si obiecte de caramica datata secolul X. Prima atestare documentara a satului dateaza din 1219, cand este amintit sub numele de Vintul, alaturi de alte sate, precum Dumbrava, Mahaceni si Ciugudu de Jos. De-a lungul evului mediu, informatiile scrise despre aceasta asezare se inmultesc, ceea ce demonstreaza evolutia economica a satului, prin infiintarea unui targ in anul 1538. Localitatea este aproape in intregime distrusa in timpul revolutiei de la 1848. Reconstruit, satul traverseaza o perioada de inflorire la sfarsitul secolului XIX, cand sunt zidite noi edificii administrative si de invatamant. Dupa Actul de Unire din anul 1918, autoritatile romane au schimbat denumirea comunei in Unirea.
Atractii si obiective turistice in Unirea
O excursie pe aceste meleaguri va ofera prilejul sa descoperiti cateva obiective turistice ce nu pot trece neobservate. Printre acestea, Monumentul Eroilor Romani din Primul razboi mondial, care are forma unui obelisc inalt de aproape 2 m si este amplasat in centrul localitatii. Un alt obiectiv este Monumentul Eroilor din al Doilea razboi mondial, care masoara aproximativ 3 m si are forma unui trunchi de piramida. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Biserica Romano-catolica Sfantul Ladislau, construita in secolul XVIII, si nici Biserica ortodoxa cu hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel”.
Dincolo de istorie si locuri interesante, comuna Unirea se mandreste cu echipa locala de fotbal CS Viitorul Unirea, care are terenul de fotbal situat pe DN1, pe strada Avram Iancu. Si daca tot am amintit de sport, merita subliniat faptul ca la iesirea din localitatea Unirea, spre Turda, se gaseste o sala de sport inaugurata in anul 2008.
Printre obiectivele culturale cele mai interesante din localitate se numara Colectia Etnografica Unirea – amenajata in incinta caminului cultural si care propune un circuit expozitional care incearca reconstituirea interiorului unei case taranesti traditionale, cu mobilier, tesaturi, artizanate si costume populare de pe Valea Muresului.