Ghid turistic Turda

Despre Turda

Localizarea si istoria orasului Turda

In itinerariul vostru turistic in judetul Cluj, trebuie sa faceti un popas si la Turda, localitate situata in partea de sud-est a Dealurilor Feleacului, la confluenta apelor raurilor Aries si Racilor. Veche asezare, Turda are o istorie ce depaseste doua milenii, fiind denumita de romani - Potaissa. Stabilirea Legiunii a IV-a Macedonica pe aceste meleaguri si construirea castrului roman de pe Dealul Cetatii, a ridicat Potaissa de la statutul de municipiu, la rangul de colonie.

Din perioada de romanizare a Provinciei Dacia dateaza cele mai valorose vestigii arheologice. In epoca evului mediu, Turda este un important centru administrativ si politic al Transilvaniei. Edictul de la Turda, din anul 1658, semnat de Ioan Zapolya este primul decret ce promova libertatea religiaosa din istoria europeana. Desi in cursul veacului al XVII-lea se ridica cateva edificii importante, orasul traverseza o perioada zbuciumata, fiind incendiat in cateva randuri de armata generalului Basta. Situatia este cu totul alta dupa 1867, cand Turda devine unul dintre cele mai importante centre urbane din Ardeal.

Atractii si obiective turistice in Turda

Astazi, localitatea, a doua ca marime din judet, dupa Cluj-Napoca, este formata din 3 cartiere, respectiv, Turda Veche, Turda Noua si Oprisani. In Turda Veche puteti admira cladirea Bisericii Reformate, zidita in prima jumatate a veacului al XIV-lea, in timp ce la Turda Noua se gasea biserica ridicata la 1204. Inchinat Sf. Ladislau, distrusa de tatari, lacasul este recladit trei veacuri mai tarziu, cand i s-a adaugat un zid de aparare. Din fostele bastioane a supravituit pana astazi doar unul. La sud de Piata Centrala se gaseste Cetatea Turda Veche, din ale carei ziduri se mai pot vedea astazi unele ruine care va ajuta sa va formati o impresie despre aspectul contructiei de odinioara. In partea de nord a pietei veti descoperi una dintre cele vechi si mai importante constructii locale, cunoscuta sub denumriea de Casa Sarii sau Palatul Princiar, care dateaza din veacul XV si care gazduieste astazi Muzeul de Istorie Turda.

Nu puteti parasi orasul fara sa fi vizitat Salina Turda. Vechea vama de pe Aries apare in documentele istorice inca de la 1075, iar localitatea Turda s-a dezvoltat de-a lungul timpurilor, datorita exploatarii sarii, activitate extinsa odata cu expansiunea maghiara in Transilvania. In jurul salinei s-a pus bazele unui adevarat aparat admintrativ. De mai bine de doua decenii, mina a devenit cel mai spectaculos obiectiv turistic local, mai ales ca intreaga zona a fost transformata intr-un loc de agrement.

Aceia dintre voi care doresc sa se relaxeze, ar putea opta pentru o cura la statiunea Baile Sarate, aflata la doar 4 km departate de centrul orasului. Gradul de salinitate al lacurilor este benefic pentru tratarea diverselor afectiuni ale organimului. De cele mai multe ori cand vorbim de Turda ne amintim de tragicul destin al domnitorului Mihai Viteazul. Piatra de mormant a fost realizata in urma cu aproape patru decenii si se gaseste la 3 km sud de Turda, in locul unde a fost ucis voievodul, in anul 1601.

Turda