Despre Tulcea
Localizarea si istoria orasului Tulcea
Municipiul Tulcea se gaseste pe malul drept al bratului Tulcea, in Dobrogea de nord, la o distanta de 8 km aval fata de prima bifurcatie a Dunarii si la 267 km distanta de Bucuresti. Tulcea este resedinta a judetului cu acelasi nume si reprezinta o destinatie turistica deosebita, mai ales pentru pasionatii de excursii in natura, in special, in Delta Dunarii. Dincolo de potentialul turistic deosebit, evidentiat de pozitia geografica, orasul reuseste sa atraga atentia oricarui vizitator prin vechea traditie istorica si culturala. Conform datelor istorice, actualul teritoriu al orasului a fost locuit inca din epocile preistorice. Cu sapte veacuri i.Ch, aici se gasea o asezare a negustorilor greci. Dar existenta unei cetati autohtone, locuita de geti, este mentionata si de poetul latin Ovidiu.
Transformarea Daciei in provincie romana a reprezentat o perioada de inflorire in istoria localitatii. Evolutia asezarii este strans legata de aparitia societatii feudale in Dobrogea si aparitia unor formatiuni politice locale. La sfarsitul secolului XIV, desele atacuri armate ale otomanilor vor culmina cu preluarea controlului orasului de catre turci pentru urmatoarele patru veacuri si jumatate. Din epoca medievala dateaza si primele informatii scrise despre Tulcea, care este atestata documentar in anul 1515, sub denumirea de Tulcsa, intr-un act vamal otoman. Intr-o descriere a orasului din 1705, Tulcea apare drept o cetate de mici dimensiuni, ridicata pe malul drept al Dunarii.
Razboaiele ruso-turce de la inceputul secolului XIX, cauzeaza marii distrugeri asezarii. In aceste vremuri se formeaza si mahalaua lipovenilor. Si bulgarii si tatarii gasesc aici un loc de refugiu, asezandu-se in zona de care rasarit a orasului. Biserica cu ceas, inchinata Sf. Gheorghe este zidita de comunitatea de bulgari. Din a doua jumatate a secolului XIX Tulcea cunoaste o perioada de evolutie economica si extindere urbanistica. Se intensifica relatiile comerciale, se construiesc noi pravalii in apropierea portului si se cladeste Noua Geamie si Palatul Pasalelor, doua simboluri ale orasului devenite astazi repere turistice de neratat. Dupa obtinerea independentei, in anul 1878, aici se instaleaza adminitratia romaneasca. In pofida dominatiei otomane indelungate, romanii au reusit sa-si pastreze indentitatea si traditiile, iar centrul istoric al orasului prinde contur prin construirea unor cladiri precum Palatul Justitiei, Banca Romaneasca sau Palatul Pescarilor Statului.
Atractii si obiective turistice in Tulcea
Turistii ajunsi la Tulcea sunt cuceriti de aspectul cosmopolit, de caracterul multi etnic si multicultural ce se reflecta atat in edificiile istorice, lacasuri de cult dar si in festivaluri culturale ce tranforma orasul in sarbatoare. Tulcea de astazi este un oras cu un mare potential turistic, ajutat si de prezenta Deltei Dunarii. Dupa ce izvoreste din Muntii Padurea Neagra, Dunarea traverseaza 10 tari, patru capitale, ajunge la Tulcea de unde incepe cel mai spectaculos traseu al fluviului. Privita de pe esplanada de la intrarea principala, Tulcea impresioneaza prin aspectul pitoresc si prin constructii impunatoare, marginite de bulevarde spatioase, alei si stradute labirintice ce iti dau impresia ca ai pasit intr-o lume unica, unde etnicii musulmani, evrei, slavi sau greci isi pun in valoare cele mai frumoase trasaturi ale culturii lor.
Nici o vacanta la Tulcea nu ar fi completa daca nu ati vazut galeriile Muzeului de Arta, amenajat intr-una dintre cele mai frumoase cladiri cu arhitectura neoclasica din oras. Bisericile ce servesc diverselor confesiuni si vechile case ale negustorilor si mestesugarilor dau un farmec aparte acestei localitati. In apropiere de faleza orasului este amenjat Centrul Muzeal Eco-turistic al Deltei Dunarii in incinta caruia se afla cel mai mare acvariu din tara. Intre atractiile muzeului se numara si expozitia ce prezinta elementele patrimoniului natural al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii. Interesant se va dovedi si un popas la Muzeul de Etnografie si Arta populara unde sunt expuse colectii pretioase ce tin de traditiile locale. Pe str. 14 noiembrie veti descoperi Geamia Catedrala Azzizie, cel mai frumos lacas de cult al comunitatii musulmane din oras si care dateaza de la 1877. Si daca tot am amintit de locuri interesante, o atentie deosebita merita Cetatea Aegyssus, construita la finele secolului IV i.Ch, situata pe Dealul Monumentului, in partea de est a orasului. Tot aici se gaseste Monumentul Independentei, inalt de 22 m si inaugurat in anul 1904. Pasionatii de fotografii spectaculoase au ocazia sa surprinda cele mai frumoase panorame ale orasului de aici. Din itinerariul vostru nu poate lipsi o plimbare pe faleza orasului unde, in timp ce serviti si o cafea pe nava-restaurant „Republica” puteti admira valurile Dunarii.