Despre Toplita
Orasul Toplita se gaseste in regiunea nordica a Depresiunii Giurgeu, pe cursul superior al Muresului, la poalele Muntilor Calimani, Giurgeu si Gurghiu, chiar la punctul de intalnire al apelor paraului Toplita cu cele ale raului Mures. Decorul natural spectaculos este reprezentat de Varful Tarnita (1046 m), care se inalta in partea de nord a localitatii, in timp ce la vest se deschide superbul defileu Toplita – Deda. Accesul turistilor in oras este asigurat de drumul national DN 15 si DN 12, in timp ce amatorii de calatorii cu trenul pot ajunge la Toplita prin conexiunile feroviare care traverseaza partea de sud-est a Ardealului.
Relieful parca desprins din poveste este unul dintre motivele pentru care turistii aleg sa-si petreaca concediul in aceasta partea a tarii. De altfel, pentru a proteja si conserva aceasta bogatie, la Toplita aveti ocazia sa vizitati mai multe rezervatii naturale, asa cum este cea de la Lacul Iezer. Printre vegetatia bogata si numeroasele specii de plante, veti intalni si specii declarate monumente ale naturii, precum tisa, pinul sau jneapanul. Climatul alpin ofera conditiile prielinice vietii pentru anumite tipuri de ierburi si tufisuri, pasuni si paduri de conifere. Prezenta celor peste 100 de izvorare mezotermale cu o temperatura medie de 28 grade C, fac din aceasta localitate una dintre destinatiile turistice cele mai interesante din regiunea Transilvaniei. Insasi numele localitati, de sorginte slava, denumeste obarsia izvoarelor cu apa calda. Indicatiile terapeutice ale izvoarelor sunt diverse, astfel ca nu putini sunt turistii sositi aici pentru a se trata de afectiuni hepatice, cardiace si diabetice.
Se stie astazi ca localitatea a cunoscut cele mai indeparatate urme ale locuirii umane inca din timpurile indepartate ale preistoriei, cand era locuita de triburile dacice. Principalele activitati ale localnicilor care s-au pastrat veacuri de–a randul au fost pastoritul si cultivarea pamantului. De-a lungul istoriei, Toplita este traversata pentru diverse perioade de timp de goti si carpi si, ceva mai tarziu, de triburi slave. In veacul al XVIII-lea gasim Toplita in proprietatea Scaunului secuiesc de la Gheorghieni. In aceste vremuri, localitatea se bucura de autonomie administrativa si juridica. Romanii care au continuat sa traiasca aici in epoca medievala, aveau casele rasfirate de-a lungul vailor, lor adauganduli-se comunitati numeroase de unguri si secui. Se stie astazi ca romanii, alaturi de secui, au luptat contra tatarilor in 1241 pentru a apara trecatorile din apropierea Toplitei. Localitatea este mentionata pentru prima data in scris in anul 1576, cand capitanul Horvath Kozma, fost capitan al Cetatii Brancovenesti, pune bazele asezarii Toplocza pe o bucata de pamant aflata in proprietatea familiei Bánffy Pal.
Marcata de importante confruntari militare ce aveau la baza contraditii de natura sociala, Toplita reuseste sa se dezvolte totusi constant, fiind un important centru de transhumanta dar si legaturi comerciale cu localitatile din Moldova. Multa vreme asezarea a facut parte din „drumul oilor”, care incepea la Targu Mures si se termina la targurile din Moldova. Romanii si secuii din Topolita se revolta in primul deceniu al secolul XVIII impotriva fiscalitatii apasatoare dusa de Imperiul Habsburgic. Tot ei participa in 1784 la miscarea condusa de Horea, Closca si Crisan.
Astazi, turistul ajuns la Toplita descopera locuri interesante, incarcate de istorie, si obiective turistice ce nu pot trece neobservate. Zonele de agrement, precum stradurile Bánffy si Urmánczy, sunt preferatele turistilor in zilele insorite de vara. Acestia beneficiaza de conditii de cazare si spatii de camping, terenuri de sport si restaurante. Strandul Urmánczy, care are o istorie de aproape doua veacuri era, la origine, proprietatea contilor Lazar din Lazarea, si se gaseste pe malul drept al Muresului, in apropiere de Cascada Toplita.
Toplita este o destinatie perfecta si in lunile de iarna, cand partiile Bradul si Magherus, aflate la 3 km distanta de centrul orasului, ofera ocazia iubitorilor sporturilor pe zapada sa-si testeze abilitatile de schiori si nu numai. Partiile beneficiaza de instalatie de teleschi, nocturna si turnuri cu zapada artificiala. Toplita este, totodata, un bun punct de plecare in drumetii montane in muntii Calimani, la Cheile Bicazului, Sovata sau la Salina Praid. Indiferent de anotimpul in care alegeti sa veniti aici, la Toplita aveti toate sansele sa petreceti un concendiu de neuitat.