Ghid turistic Tismana

Recomandat pentru: -

Despre Tismana

Localizarea si istoria orasului Tismana

Orasul Tismana este situat in judetul Gorj, fiind fost proiect experimental numit "sat turistic" alaturi de alte 13 asezari, incepand cu 16 iulie 1973. Localitatea este deosebit de cunoscuta din punct de vedere turistic pentru Manastirea Tismana, covoarele Tismana - simboluri ale artei traditionale mestesugaresti si zona de vanat din abundenta din Parcul National Domogled - Valea Cernei.

Muntii si dealurile sunt formele de relief predominante ale zonei. In nordul orasului sunt Muntii Valcan iar zona de sud este formata din Depresiunea Subcarpatica Olteana. Muntii sunt impaduriti si au numeroase pasuni naturale ce au permis inca din cele mai vechi timpuri pasunatul si activitatile forestiere.

Din punct de vedere istoric, localitatea este atestata documentar prin Hrisovul din anul 1385 de catre domnitorul Dan I, iar in documentele din 3 septembrie 1841 si 11 ianuarie 1585 se consemna orasul de la Tismana.

Atractii si obiective turistice in Tismana

Ca si turist in orasul Tismana, vizitati Manastirea Tismana – cea mai veche din tara – si alte locuri de cult intre care amintim: Biserica „Buna Vestire" situata la intrarea in defileul Vaii Tismanei, Schiturile din Cioclovina de Jos si din Cioclovina de Sus, Biserica din lemn din Gornovita, Biserica din Vanata, Biserica din Sohodol, Bisericile din Tismana (din centru si din Ungureni) si multe altele.

Pe de alta parte, vizitati “Chioscul lui Cosbuc” situat langa Vila Sfetea, in prezent renovat complet. Aici este locul in care se retragea poetul George Cosbuc, in apropierea caruia se afla “Fagul lui Cosbuc” si o masa la care poetul discuta cu nume marcante ale vremurilor: ambasadorul francez Ramiro Ortiz, compozitorii D. Chiriac si Alfonso Castaldi, profesorii Popa Lisseanu si Clinciu, ori cu preotul Vasile Lucaciu - numita ulterior “Masa fratilor”. De asemenea, mergeti pe aleea de langa Fantana Chihaia, pe unde poetul se plimba cu Ortiz discutand despre Dante, numita ulterior “Aleea Tainelor”.

Vizitati si Pastravaria Tismana, situata in apropiere de fosta gara a orasului, una dintre cele mai moderne din tara.

Nu in ultimul rand, zona va ofera posibilitatea de a vizita numeroase pesteri, intre care amintim: Pestera Gura Plaiului, Pestera din Bile, Pestera Haiducilor, Pestera Pargavului, Pestera din Chiciura, Pestera cu apa de la Coroana, Pestera Muierilor din Pargavu, Pestera Boldul Poienii Ciresului, Pestera de la Manastirea Tismana, Grota lui Nicodin – loc de reculegere si comunicare a Sfantului Nicodim cu Dumnezeu, Pestera Pastravariei, Pesterile Pocruii, Pesterile Sohodolului, Pestera Fusteica de la Izvarna, Pestera Liliecilor si Pestera lui Raut.

In plus fata de vizitarea obiectivelor turistice, puteti participa la evenimente legate de obiceiuri si traditii din zona. In acest sens amintim Balciul de Sfanta Maria Mare organizat la 15 august si Balciul de Blagovestenie de la 25 martie, ambele organizate in fiecare an.

Tismana