Despre Timisoara
Localizarea si istoria orasului Timisoara
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania, Municipiul Timisoara este resedinta judetului Timis si unul dintre cele mai moderne asezari urbane din regiunea Banatului. Dincolo de peisajul ce incanta privirea oricarui turisit, Timisoara este al patrulea oras al tarii ca numar de locuitori. Denumita in trecut „Cetatea de pe Timis”, Temeschwar in germana si Temesvar in maghiara, Timisoara si-a luat numele de la raul Timis. Orasul se gaseste in vestul tarii, in regiunea sud-estica a Campiei Tisei, intr-un tinut mlastinos, scaldat de apele raurilor Timis si Bega.
Construirea canalului Bega in prima jumatate a secolului XVIII si asanarea mlastinilor au contribuit decisiv la evolutia urbanistica ulterioasa a orasului. Cetatea Castrum Temesiene, intemeiata inainte de anul 1212, a evoluat de-a lungul timpului, ajungand sa fie resedinta regelul Corol Robert de Anjou. Regiunea denumita mai tarziu Banat, cu centrul administrativ in Cetatea Morisena, fusese cucerita de maghiari inca din anul 1030. Cetatea este ridicata la rangul de „civitati” in 1342, iar in secolul XVI reprezenta unul dintre bastioanele antiotomane. Numirea lui Iancu de Hunedoara, in anul 1440, in functia de comite va transforma cetatea intr-o adevarata tabara militara. Voievodul se muta aici cu intreaga familie, astfel ca cetatea intra in posesia familiei Corvinilor pana la 1490. Asaltul otomanilor din anul 1552, va transforma Cetatea de pe Timis in vilayet otoman pentru urmatoarele doua veacuri.
Eliberata de Eugeniu de Savoya, asezarea intra sub dominatie habsburgica in anul 1716 si cunoaste o epoca de inflorire. Se construiesc scoli, spitale, Biserici si renumita Cazarma Transilvania care, era la acea vreme, era cea mai lunga cladire din Europa, cu cei 483 m. Adminstratia habsburgica in Timisoara a insemnat si colonizarea orasului cu svabi, slovaci peste populatia deja existenta de romani, unguri, greci, evrei si sarbi. Practic, caracterul multiectnic si multicultrural defineste si astazi Timisoara. Dominatia austriectilor va dura timp de doua secole, pana la unirea Banatului cu Romania, in anul 1920, cand la Timisoara se intaleaza administratia romaneasca.
Atractii si obiective turistice in Timisoara
Viata culturala si artistica a reprezentat o componenta importanta in evolutia urbei. Pe scena Filarmonicii Banatului au oferit reprezentatii mari compozitori, precum Frantz Liszt, Strauss, Brahms si tot aici a avut loc premiera, in anul 1855, a Traviatei de Verdi. Orice turist ajuns in Timisoara ar trebui sa–si faca timp pentru o vizita la Muzeul Banatului, infiintat in anul 1872 si care ofera vizitatorilor prilejul sa descopere colectii pretioase de arheologie, dar si etnografie si arta. O atentie deosebita merita si Muzeul Satului Banatean dar si Muzeul Viorilor. O plimbare pe strazile Timisoarei va ofera ocazia sa descoperiti un bogat patrimoniu arhitectonic, in conditiile in care cladirile istorice confera orasului aspectul unui veritabil muzeu. Complexul de cladiri din centrul orasului dar si din cartierele Iosefin si Fabric sunt declarate monumente istorice. Centrul istoric, identificat cu vechea cetate, a fost reamenjat odata cu venirea austriecilor.
Stilul baroc este ominiprezent, ceea ce i-a adus Timisoarei renumle de „Mica Viena”. Piata Unirii este decorata cu cladiri superbe, frumos decorate, dar restaurante si cafenele cochete. Palatul vechii Prefecturi gazduieste astazi galeriile Muzeului de Arta, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din aceasta partea a orasului. In centrul pietei, puteti vedea monumentul Sf. Treime si Domul Catolic. Un moment important in evolutia urbanistica a orasului s-a produs la finele secolului XIX, cand multe dintre fostele cazarmi militare si bastioane au fost daramante, lasand loc bulevardelor largi. Cladirile nou construite se inscriau in categoria secession. Timisoara este primul oras din Europa care a beneficiat de iluminat stradal. Inca de acum trei veacuri a fost pusa in functiune prima fabrica de bere din tara, iar in 1728 a fost inaugurat primul canal navigabil din Romania – Canalul de pe Bega. Pionieratul continua si cu deschiderea primul spital municipal din spatiul romanesc (1756) si prima statie de salvare din tara.
Daca alegeti sa explorati cartierele Fabric si Iosefin, veti descoperi influentele culturii germane, sarbe si maghiare. Majoritatea cladirilor sunt bogat decorate si viu colorate. Specific spiritului romanesc este Catedrala Metropolitana, ce se evidentiaza prin stilul arhitectural traditional moldovenesc. Situat in centrul istoric, lacasul are proportii impresionante si a devenit inca de la inaugurarea sa, in 1940, un simbol al orasului.
Dincolo de istorie, cladiri frumoase, o viata culturala activa, Timisoara este si orasul spatiilor verzi si a trandafirilor de toate culorile, motiv pentru care este cunoscuta sub numele de „Orasul Parcurilor”. Momente de ralaxare veti experimenta parcurgand aleile Parcurilor Regina Maria, Alpinet sau in Parcul Catedralei ori in Parcul Botanic. Caracterul cosmopolit, deschiderea culturala occidentala si vechea traditie istorica fac din Timisoara o destinatie turistica deosebita. Daca alegeti sa vizitati orasul vara, aveti ocazia sa luati parte la diverse festivaluri si concerte, iar in preajma sarbatorilor de iarna, centrul tuturor distractiilor se muta in Targul de Craciun, amenajat dupa modelul celui vienez.