Despre Techirghiol
Techirghiol se numara printre cele mai cunoscute statiuni balneoclimaterice din tara, vizitate de turistii romani si straini atrasi de frumusetea naturii dar si de bazele de tratament moderne de care dispune statiunea. Situata la 15 km departate de Constanta, statiunea de la Techirghiol s-a format in jurul lacului omonim. Proprietatiile curative ale namolului extras din lac au fost confirmate cu decenii in urma si este folosit cu succes si astazi in tratarea anemiei, reumatismului, a afectiunilor endocrine si neuromotorii.
Prima atestarea documentara a localitatii dateaza din a doua jumatatea a veacului al XVI, cand Dobrogea se afla sub control otoman. Se stie astazi ca cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe acceste meleaguri dateaza din epocile preromane, fapt confirmat prin decoperirile arheologice. Abia dupa Razboiul de independenta (1878), cand Dobrogea revine Romaniei, Techirghiolul atrage atentia elitelor sociale, scriitorilor si artistilor care isi construiesc case de vacanta pe malul lacului. Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu, Tudor Arghezi sau Camil Petrescu sunt doar cateva personalitati care vor gasi aici locul ideal pentru petrecerea vacantelor. La debutul secolului XX este inaugurat Azilul Maritim Techirghiol, dotat cu instalatii pentru bai de namol. Artistul Constantin Tanase se implica in construirea unui Sanatoriu destinat artistilor (Vila Scena) si sustine financiar constructia Bisericii Sfantul Ilie si a Caminului Cultural.
Abia in anul 1929, localitatea primeste statutul de statiune balneara. Se amenajeaza plaja, se construiesc hoteluri, mai multe vile si un sanatoriu. Declarat rezervatie naturala in anul 1972, lacul se bucura de un statut special in peisajul turitic romanesc, fiind interzise plimbarile pe lac. Proprietatile curative ale namolului sapropelic de la Techirghiol erau cunoscute de la mijlocul veacului XIX. Plaja statiunii se afla pe malul nordic al lacului si are dimensiuni reduse. Acoperita cu nisip fin, aceasta este destinatia favorita a turistilor aflati in cautare de relaxare si liniste. Mai ales ca este unul dintre locurile unde nu riscati sa fiti deranjati de aglomeratia specifica statiunilor de pe litoral.
Oferte de cazare variaza de la hoteluri la vile si pensiuni unde beneficiati de tot confortul. In ultimii ani, numarul restaurantelor a crescut iar meniurile s-au diversificat. Sanatoriul Balnear si de Recuperare din Teghirghiol este considerat unul dintre cele mai moderne si dispune de baze de tratament unde puteti face tratament cu bai sarate, bai galvanice, kinetoterapie sau magnetoterapie. Destinata cu precadere turistilor aflati in cautare de relaxare si refacere fizica, Techirghiol isi concentreaza zonele de agrement in jurul lacului. Dintre obiectivele turistice cele mai interesante, o atentie deosebita merita Manastirea Sfanta Maria. Adus din Maramures in anul 1951, lacasul este un loc idela pentru regasire spirituala.