Ghid turistic Tebea

Despre Tebea

Localizarea si istoria statiunii Tebea

Un loc de o frumusete aparte, incarcat de legende, asa poate fi descris in doar cateva cuvinte satul Tebea din judetul Hunedoara. Pasionatii de istorie, dar nu numai ei, vor descoperi aici Panteonul Motilor – un ansamblu istoric ridicat in memoria lui Avram Iancu si eroilor din Tara Motilor. Intregul complex se gaseste in jurul Bisericii din Tebea, denumita si Biserica cu Tricolor. Bolta edificiului era pictata in culorile tricolore inca din timpul ocupatiilor straine. Simbol al spiritualitatii romanesti, lacasul gazduieste in fiecare an, la 10 septembrie, o mare Serbare Populara dedicata personalitatii lui Avram Iancu. De altfel, in fata bisericii se afla Mormantul lui Avram Iancu si a 72 de eroi, care si-au pierdut viata in primul razboi mondial.

Atractii si obiective turistice in Tebea

Un alt obiectiv turistic deosebit este si Gorunul lui Horea, locul de unde, se spune, ca Horea i-a indemnat pe tarani sa se rascoale in anul 1784. Arborele, despre care se crede ca are o varsta seculara, masoara 9 m in circumferinta si este o adevarata emblema a satului. De-a lungul timpului, au mai plantat goruni, la Tebea, regele Ferdinand si regina Maria si chiar de Nicolae Ceausescu.

Tebea este o asezare veche, unde cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane dateaza din timpul daco-romanilor, dar primele informatii scrise dateaza de prin veacul al XIV-lea. Accesul turistilor in localitatea este facilitat de DN66, iar ofertele de cazare sunt diverse, asa cum sunt si restaurantele cu specific traditional. Tebea este si punctul de plecare spre Muntele Gaina, locul unde se organizeaza Targul de fete, ce are loc pe 20 iulie. Daca aveti in plan sa popositi mai multa vreme prin aceste locuri, includeti in itinerariul vostru si o excursie la Pestera Ursilor si la frumoasele chei de langa Tebea, unde puteti explora Platoul Padis, Cetatile Ponorului si Cetatea Radesei.

Tebea