Despre Teaca

Comuna Teaca in a carei administratie intra sase sate (Teaca, Archiud, Budurleni, Ocnita, Pinticu si Viile Tecii) este situata la poalele culmii Sieu, la 33 km de Bistrita, intr-o zona de deal. Comuna a fost atestata documentar la 1318 si a fost populata cu sasi inca din perioada 1161-1241. Incepand cu 1486, localitatea a devenit targ, iar in perioada 1874-1884 a fost oras in cadrul comitatului Cluj.

Comuna este cunoscuta ca fiind vechi centru de cojocarit (din 1580), aici lucrandu-se cojoace si pieptare frumos decorate floral.

Turismul rural in zona este favorizat de pitorescul locurilor, frumusetea peisajelor, traditile specifice inca pastrate si ospitalitatea localnicilor. De asemenea, comuna ofera oportunitatea de a se vizita: Baile sarate din satul Pinticu, Castelul Foldvaly din satul Viile Tecii, Rezervatia forestiera din satul Viile Tecii, Biserica evanghelica din satul Teaca,· Biserica ortodoxa "Sfinta Treime" din Teaca, Biserica romano-catolica din Teaca, Biserica de lemn "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din satul Budurleni, Biserica lutherana din satul Viile Tecii, Biserica reformata din satul Archiud, Biserica ortodoxa Archiud si Biserica romano-catolica Archiud.

Teaca