Despre Targu Secuiesc
Daca aveti in plan o excursie in Covasna, faceti un popas si la Targu Secuiesc, localitate situata in regiunea nord-estul judetului, in nordul depresiunii Targu Secuiesc, la punctul de intalnire al raurilor Turia si Casin cu apele Raului Negru. Veche asezare, cu o istorie milenara, aceasta este locuita inca din timpul romanilor, asa cum atesta descoperirile arheologilor de acum mai bine de un veac si jumatate. Este vorba de un adevarat tezaur ce cuprinde pocale de aur, arme si urne funerare.
Distrusa de valurile de populatii migratoare, pe ruinele vechilor constructii romane, ia nastre o noua asezare. In epoca medievala localitatea era cunoscuta sub numele de Asseculi Oppidum (orasul de lemn), nume care provenea de la materia prima folosita la constructia locuintelor. Mai tarziu, era denumit Torjavasara (Targul Turia), intarind astfel rolul important al targului care se tine in localitate. Inca din anul 1472, regele maghiar Sigismund ridica localitatea la statutul de oras regal, sub numele Thoryawasara si ii acorda dreptul de a tine targuri saptamanale. Orasul s-a format in apropiere de drumul ce leaga Brasovul de Moldova, prin Pasul Oituz. Intre veacurile XVI-XIX, Targu Secuiesc reprezinta unul dintre cele mai importante centre mestesugaresti si comerciale din Tinutul Secuiesc.
Denumirea de Targu Secuiesc era folosit la mijlocul veacului XVI (Kyzdy Wasahel), asa cum reiese din documentele vremii si devine in scurt unul dintre cele mai importante centre urbane din Ardeal. Orasul s-a dezvoltat constant pana in anul 1834, cand este mistuit de un incendiu, in urma caruia au mai supravietuit doar cateva edificii. Flacarile care au cuprins partea de est a Pietei s-au intins la toate casele din centrul orasului. Localitatea este recladita si la finele veacului XIX deja functionau aici mai multe fabrici si ateliere mestesugaresti.
Centrul orasului ramane principala atractie turistica ce impresioneaza prin eleganta constructiilor si armonia proportiilor. Sistemul de curti este o amprenta a orasului. Acestea sunt, de fapt, niste stradute, 73 la numar, pe care sunt insirate casele localnicilor. Aspectul urban de azi a prins contur in perioada interberlica, cand au fost construite cele mai reprezentative edificii publice. Centrul istoric si Piata Gabor Aron ofera turistilor ocazia sa descopere cladiri frumoase construite la inceputul veacului trecut. O atentie deosebita merita Casa de cultura si cladirea Primariei, construite in primii ani ai secolului XX si care etaleaza stilul secession.
Centrul orasului este vegheat de statuia lui Gabor Aron, turnatorul de tunuri si liderul ostirii secuiesti din vremea revolutiei pasoptise. Din zona vechiului targ pornesc cele cinci strazi principale, iar sirul curtilor inconjoara radial piata centrala. Curtile sunt niste alei inguste cu latime ce variaza intre 2 si 4 m si care au o lungime curpinsa intre 25 si 180 m. Astazi se mai pastreaza doar cateva dintre vechile case ridicate inainte de marele incendiu. Se stie ca acestea erau formate dintr-un parter inalt si etaj. La parter se gasea atelierul sau magazinul, in timp ce la etaj erau camerele de locuit. Accesul in locuinta se facea printr-un foisor din lemn. In vacanta pe care intenionati sa o petreceti aici, rezervati-va timp pentru a vedea Casa Rosie, situata la nr. 19, pe latura vestica a pietei, in timp ce pe strada Apafi nr. 1, puteti admira Casa Hahn Jakab, construita in anul 1817. Pentru valoarea sa arhitecturala deosebita centrul istoric este declarat monument istoric si a devenit una dintre pricipalele obiective turistice din Targu Secuiesc. Nu puteti parasi orasul fara sa fi trecut pragul Muzeului Breslelor, unde veti descoperii sectii de istorie si arta populara, la care se adauga colectia spectaculoasa de papusi imbracate in costume populare specifice acestei zone etnografice.