Despre Targu Ocna

Localizarea si istoria orasului Targu Ocna

O vacanta in inima Moldovei va ofera ocazia sa popositi cateva zile la Targu Ocna, una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din aceasta parte a tarii, situata pe cursul mijlociu al raului Trotus, marginita de Muntii Nemira si dealurile subcarpatice. Destinatie turistica deosebita, statiunea ofera conditiile favorabile pentru turismul balneoclimateric si dispune de izvoare de apa minerale ale caror proprietati curative au fost recunoscute de-a lungul vremii, mai ales pentru tratarea unor afectiuni asmatice. Salina Targu Ocna se gaseste pe frumoasa vale a Trotusului, iar acceesul turistilor se face pe DN 12A. Cele mai indepartate dovezi ale exploatarii sarii in aceste mine se pierd in negura vremurilor. Se stie astazi ca prima mentiune istorica dateaza de la 1380. Localitatea Targu ocana a evoluat de la statutul de sat intre veacurile XV-XVIII, la cel de oras, incapand cu anul 1774.

Primele exploatari saline s-au facut pe Valea Oltului, in zona comunei Grozavesti, care facea legatura intre Moldova si Ardeal. Conform informatiilor istorice se stie ca in veacul al XVIII-lea, la minele de sare lucrau ocolasii (muncitorii liberi) si ocnasii (criminalii, condamnatii pentru delicte grave). Pana la debutul secolului XIX, activitatea se desfasura in Ocna Talharilor si Ocna cu Brad, iar conditiile de munca erau deosebit de grele. Abia din anul 1875 se foloseste o masina de extractie actionata de aburi, care cobora si ridica vasele de la o adancime de jumatatea de metru. De-a lungul timpului, economia orasului a prosperat, statut asigurat de exploatarea minelor de sare.

Atractii turistice in Targu Ocna

Frumusetea naturii, prezenta izvoarelor de apa minerala, salina si conditiile climaterice deosebite au determinat transformarea localitatii in statiune turistica incepand cu anul 2002. Temperaturile placute, cu ierni blande si veri placute, sunt un motiv in plus pentru care ar trebuie sa aveti in vedere o vacanta la Targu Ocna. Obiectivele turistice nu lipsesc, motiv pentru care trebuie sa includeti in itinerariul vostru un popas la Monumentul ostasilor romani care au pierit in primul razboi mondial pe frontul Oituz – Cosna – Ciresoaia, un edificiu impresionant situat la 520 m altitudine pe versantul nord-vestic a Muntelui Magura, inaugurat in anul 1928. Faceti o vizita si la Manastirea „Magura Ocnei”, despre care se crede ca, la origine, era o sihastrie construita in prima jumatate a veacului al XV-lea. O atentie deosebita merita si Biserica „Buna Vestire” (Raducanu), construita in urma cu trei veacuri, de logofatul Ion Buhus.

Targu Ocna