Ghid turistic Targu Neamt

Despre Targu Neamt

Una dintre cele mai vechi si mai frumoase asezari din judetul Neamt, orasul Targu Neamt se mandreste astazi cu o traditie istorie seculara, deseori o inepuizabila sursa de inspiratie pentru scriitori si poeti. Marginit de Cetatea Neamt si de satul Humulesti, localitatea reuseseste sa pastreaze si acum vechi mestesuguri si traditii ce se pierd in negura vremurilor. Casele localnicilor impresioneaza prin arhitectura traditionala, bogat ornamentata. In fiecare an, in preajma zile de Sf. Maria se organizeaza un renumit targ al mesterilor lemnari de unde va puteti procura cele mai originale suveniruri.

Se stie astazi ce cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza din epocile indepartate ale preistoriei, asa cum arata descoperirile de la Lunca – Poiana Slatina, Oglinzi – Cetatuia sau Bai, din regiunea sud-estica a Culmii Plesului. De asemenea, la Ocea si Urecheni s-au descoperit obiecte care dateaza din epoca geto-dacica. In timpul evului medui, localitatea a traversat o perioada de evolutie economica si crestere demografica, in urma colonizarii unor zone din Ardeal cu sasi, care au traversat Carpatii si s-au stabilit la Targu Neamt, dar si la Baia, Suceava sau Roman.

Pe cursul Ozanei s-au instalat mori de apa, pive pentru sumane, produse a caror calitate era recunoscuta dincolo de hotarele Moldovei. Intinsele plantatii de vie sunt mentionate in mai multe documente medievale, iar orasul isi exercita controlul asupra drumurilor comerciale ce legau Dunarea de localitatile din Moldova si Ardeal. Targu Neamt ramane la fel de infloritor si in veacul al XVII-lea, cand este mentionat in documente sub denumirea de oppidum popolorum si civitas (1636). Spre sfarsitul veacului, asezarea isi pierde din stralucire, iar comertul si mestesugurile inregistreaza un regres, situatie datorata, mai ales, deselor razboaie.

Turistul ajuns astazi pe aceste locuri este cucerit de vechile traditii si obiceiuri, mestesuguri transmise de la o generatie la alta, fie ca vorbim de prelucrarea artistica a lemnului sau de confectionarea sumanelor si a tesaturilor. La marile sarbatori religioase de peste an, localnicii imbraca costumul popular, decorat cu cromatica deosebita. Spectacolele de folclor si petrecerile campenesti vin sa evidentieze si ele frumoasele traditii locale.

Sub aspect geografic, Targu Neamt este situat intr-un decor natural deosebit, pe valea Ozanei, in depresiunea Neamtului, la o distanta de 45 km de resedinta de judet si este traversat de drumul national DN 15C. Istoria asezarii se afla in stransa legatura cu cea a Cetatii Neamtului, superb monument istoric, devenit astazi un obiectiv turistic de neratat. Construita in vremea domniei lui Petru Musat, aceasta era inconjurata cu ziduri groase, inalte de 12 m. Extinsa de Stefan cel Mare si consolidata de Ieremia Movila si Vasile Lupu, cetatea pastreaza si astazi vechi legende care amintesc de vitejia moldovenilor.

Pentru a cunoaste mai bine bogatul tezaur etnografic specific acestui areal geografic, faceti o vizita la Muzeul de Istorie si Etnografie amenajat in cladirea Scolii Domnesti, construita in anul 1852. Daca timpul va permite, extindeti aria explorarilor turistice si faceti o vizita la Colectia de etnografie „Nicolae Popa” de la Tarpesti, localitate aflata la 10 km departare de Targu Neamt. Inaugurat in urma cu mai bine de patru decenii, muzeul detine colectii unice de masti, sculpturi, icoane si arta populara. Nici o vacanta la Targu Neamt nu ar fi completa, fara sa fi vazut „Casa Memeoriala Ion Creanga” de la Humulesti. Incaperile si exponatele amintesc de personalitatea marelui scriitor. Faceti un popas si la Biserica „Sfintii Mihail si Gavril”, zidita in anul 1837 si considerata cel mai frumos lacas de cult din oras. O atentie deosebita merita si Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construita in a doua jumatate a veacului XVII. Mistuita de un incendiu in 1864, aceasta a fost recladita in 1875. Includeti in itinerariul vostru si o excursie la Monumentul „Vanatorilor de Munte”, situat la o altitudine de 491 m si dedicat eroilor cazuti in al doilea razboi mondial.

Targu Neamt