Ghid turistic Targu Mures

Recomandat pentru: catedrala, situri religioase, biserici, manastire, gradina zoologica, cultura

Despre Targu Mures

Localizarea si istoria orasului Targu Mures

Targu Mures, capitala judetului cu acelasi nume, se gaseste in partea centrala a tarii, intr-un decor natural spectaculos, pe culoarul raului Mures, la punctul de intalnire al Campiei Transilvaniei cu Podisul Tarnavelor si Dealurile subcarpatice. Denumit si „Orasul florilor”, Targu Mures se numara printre cele mai frumoase orase din Romania si reprezinta centrul spiritual al Tinutului Secuiesc. Intre 1332-1370, localitatea apare mentionata intr-un registru papal sub denumirea de Novum Forum Siculorum. In documentele istoriografice, asezarea este amintita de-a lugul evului mediu sub denumirea ungureasca de Szekelyvasarhely sau Vasarhely. Astazi, Targu Mures inca pastreaza vechea traditie culturala, fiind gazda unuia dintre principalele centre universitare ale tarii.

Atractii si obiective turistice in Targu Mures

Denumit de maghiari Marovasarhely, Tg. Mures a evoluat de-a lungul vremurilor de la o simpla asezare la statulul de oras administrat de secui. Dincolo de edificii istorice, orasul se mandreste cu o viata artistica infloritoare. Amintiri de neuitat veti avea, fie ca alegeti sa luati parte la spectacolele Filarmonicii sau la Festivalul de film Alter-native. De peste un deceniu, Tg. Mures gazduiete Festivalul Peninsula, ce strage artisti din tara dar si de peste hotare. Orasul, puternic urbanizat, a reprezentat un refugiu al artistilor disidenti din epoca comunista. Caracterul multicultural si multietnic al orasului se evidentiaza intr-o simbioza culturala unica. Romanii si maghiarii au invatat sa traiasca aici in armonie. Aceasta confluenta culturala se remarca si in asezamintele de cult, asa cum este Biserica Ortodoxa din lemn, construita in secolul XVII, Catedrala Ortodoxa Buna Vestire ori Biserica Catolica sau cea Unitariana, fara a uita de Templul Israelit. Catedrala Ortodoxa se afla in extrema estica a Pietei Trandafirilor si este cea mai mare catederala ortodoxa din Transilvania.

Diversitatea zonelor de agrement, oferta vietii artistice foarte bogata, arhitectura cladirilor si o veche traditie cultural-istorica au transformat orasul Tg. Mures intr-o destinatie turistica deosebita. Pozitionarea geografica avantajoasa, pe cursul raului Mures, a facut posibila amenajara unui complex de agrement denumit „Weekend”. Complexul dispune de mai multe bazine de inot si unul pentru plimbari cu barca. Terenurile de sport din incinta complexului sunt o destinatie perfecta pentru aceia dintre voi care iubesc miscarea in aer liber. Un reper turistic este si Platoul Cornesti, aflat la o altitudine de 488 m, pe dealul cu acelasi nume, de unde panoramana asupra municipiului este de-a dreptul spectaculoasa. Parcul include si un teatru de vara, un restaurant si locuri de joaca pentru cei mici.

Un bun punct de pornire in explorarea orasului este Piata Trandafirilor. Zona este dominata de magazine, restaurante, cafenele si tot aici se gasesc sediile celor mai importate dintre institutiile urbei. Este si locul unde si unde se desfasoara anual „Targul de pe Mures”. In Piata trandafirilor se afla Palatul Prefecturii si cel al Primariei, iar in partea opusa pietei, puteti admira Palatul Apollo si cladirea Teatrului National din Targu Mures. Teatrul National este una dintre cele mai prestigioase institutii de cultura din tara si continuatorul Teatrului secuiesc, infiintat in anul 1946. Palatul Apollo, construit in deceniul al doilea al secolului XIX, se remarca printr-un stil eclectic si era, in trecut, gazda celor mai importante baluri si spectacole de teatru.

Turistii sositi aici au ocazia sa descopere peisaje incantatoare, dar si obiective turistice deosebite. Gradina Zoologica, amenajata pe Platoul Cornesti, este una dintre cele mai frumoase din Romania, se intinde pe 50 ha si gazduieste peste 500 de animale din 120 de specii diferite, printre care ursi, lei, leoparzi, dar si o complexa galerie dedicata reptilelor. Pe de alta parte, amatorii de constructii arhitecturale spectaculoase au ocazia sa admire cladirea Bibliotecii situata in centrul urbei, dar si impozantul Palat al Culturii (Palatul Cifra), fost sediu al Primariei, construit in primii ani ai secolului trecut, intr-un stil eclectic. Edificiul este renumit pentru eleganta Salii Oglinzilor, situata la primul etaj, si a vitaliilor cu care este decorata constructia. In incinta palatului puteti vizita galeriile Muzeului Judetean de Arheologie.

Cetatea de la Targu Mures este atestata documentar inca din veacul XII si este considerata una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania. In epoca ei de glorie rivaliza cu Cetatea Sighisoarei. Aspectul cetatii pe care il puteti vedea astazi dateaza de la inceputul secolului XVII si era prevazuta cu puternice ziduri de aparare si bastioane. In interiorul cetatii se gaseste Biserica Reformata, cea mai veche constructie din oras, ridicata in secolul XIV, in stil gotic, de Ordinul calugarilor franciscani stabilit in Tg. Mures. Intre zidurile cetatii se organizeaza importante manifestari artistice si expozitii de arta.

Iubitorii de plimbari in natura, vor fi incantati sa descopere ca Targu Mures se mandreste cu intinse zone impadurite, unde va puteti bucura de aer curat. Desi orasul a fost afectat de-a lungul vremurilor de numeroase incendii, turistul este cucerit de atmosfera medievala ce domina mai ales in zona centrala a municipiului, unde aveti ocazia sa admirati cladiri elegante precum Casa Teleki, Casa Kopeczi sau Casa cu Arcade. Daca sunteti curiosi sa aflati informatii despre istoria si cultura locala, nu ratati o vizita la Muzeul de Etnografie si Arta populara si la cel dedicat Stiintelor Naturii.

Targu Mures