Despre Targu Lapus
Localizarea si istoricul orasului Targu Lapus
Targu Lapus este un oras situat in partea nord-vestica a Depresiunii Transilvaniei, in judetul Maramures, la o distanta de 47 de km de Baia Mare. Orasul face parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest si este in prezent un important centru administrativ, politic si economic al zonei, participand la formarea zonei etnografice „Tara Lapusului".
Tara Lapusului dispune de un relief cu peisaje deosebit de pitoresti, variat din punct de vedere morfologic si complex in alcatuirea sa geologica.
Viitorul oras Targu Lapus este documentat istoric pentru prima data in anul 1291. Pe la 1315, intr-un document emis la Timisoara, a fost mentionat Lapusul Romanesc ca apartinand Tarii Lapusului. Familia Banfby a fost primul proprietar al teritoriului Tarii Lapusului. De asemenea, Targu Lapus a fost mentionat ca poarta de aparare a Cetatii Ciceului. in anul 1529. Sute de ani mai tarziu, in anul 1968, localitatea Targu Lapus a fost declarata oras si incadrata in judetul Maramures.
Atractii si obiective turistice in Targu Lapus
In oras exista un numar impresionant de monumente istorice: monumente situri arheologice, monumente de arhitectura, cladiri memoriale si monumente de arta plastica. Puteti incepe un tur al orasului prin a vizita Monumentul eroilor cazuti pentru reintregirea neamului situat in centrul orasului, ridicat in anul 1935 si refacut in anul 1946 (realizat de sculptorul Balan Gheorghe). De asemenea, puteti vizita Muzeul de pe langa "Casa poetului" de la Manastirea Rohia, Muzeul din incinta Clubul elevilor Targu Lapus, Muzeul de pe langa Scoala generala Dumbrava si Muzeul Florian Poiana care gazduieste lucrari de sculpturi in aer liber, ce expune in aer liber numeroase sculpturi.
Tara Lapusului se poate mandri cu cele 28 de biserici-muzeu din lemn, aflate in patrimoniul UNESCO. Vizitati Biserica "Arhanghelii Mihail si Gavril" de la Rogoz, construita in 1560; Manastirea Sfanta Ana de la Rohia construita in perioada 1923 – 1925.
Una dintre cele doua cladiri culturale de patrimoniu din orasul Targu Lapus este Scoala veche din piatra, datata din 1858, cea de-a doua este Primaria Veche a orasului datata in secolul al XIX-lea.
Zona este bogata in traditii si obiceuri si detine si un patrimoniu bogat de instalatii traditionale utilizate la: tesut, lucratul in lemn, ceramica si olarit, costume populare, instrumente muzicale.