Despre Targu Jiu
Localizarea si istoria orasului Targu Jiu
Targu-Jiu este resedinta judetului Gorj si cel mai mare oras din acest judet, situat in Depresiunea Targu-Jiu – Campu Mare. Orasul are in partea de nord masivele muntoase Parang si Valcan, iar la sud mai multe dealuri. Orasul Targu-Jiu administreaza localitatile Iezureni, Preajba Mare, Dragoieni, Romanesti, Slobozia, Barsesti, Polata si Ursati si impreuna ocupa o suprafata de 10.258,63 hectare.
Orasul este situat pe trei terase: terasa superioara, in zona Ciocarlau (la 210 metri altitudine), terasa medie (la aproximativ 190 metri altitudine) si terasa inferioara, pe care se intinde cea mai mare parte a orasului.
Numele asezarii apare pentru prima data in contextual in care voievodul Dan al II-lea (intre 1420-1431) a dat o porunca semnata la 24 martie 1426, la Arges, prin care atribuia Manastirii Tismana unele danii dar si morile de la Targul Jiului.
Atestarea localitatii ca oras a aparut intr-un hrisov datat 22 iunie 1597, emis de Mihai Viteazul la Targoviste, iar Matei Basarab a mentionat ulterior orasul ca fiind capitala de judet. In anul 1950 orasul a devenit resedinta Regiunii Gorj, iar la 17 februarie 1968 Targu-Jiu a devenit municipiu resedinta a judetului Gorj.
Istoria orasului este presarata cu numeroase confruntari razboinice. Aici este locul in care in anul 1821 Tudor Vladimirescu a ridicat steagul luptei pentru eliberarea nationala si sociala a romanilor. Tot aici, in 1916, localnicii, indiferent de sex si varsta au aparat orasul de nemti in luptele de la Podul Jiului; lupte in care s-a facut remarcata eroina Ecaterina Teodoroiu din satul Vadeni, care s-a jertfit pentru apararea tarii in Primul Razboi Mondial.
Atractii si obiective turistice in Targu Jiu
Orasul ofera numeroase obiective turistice, intre care amintim in primul rand lucrarile lui Constantin Brancusi: Poarta Sarutului – lucrata din travertin de Banpotoc, cu 5,13 metri inaltime si 5,45 lungime; Coloana fara Sfarsit – un real „testament spiritual” al lui Constantin Brancusi, iar dupa Sidney Geist „punctul de varf al artei moderne”; si Masa Tacerii – ce reprezinta masa taraneasca.
„Christian Tell” este numele bibliotecii judetene, un spatiu important de promovare a culturii. Aici au loc manifestari insemnate, cu caracter national sau interjudetean. De asemenea, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, infiintat in 1993, este un spatiu cultural de exceptie.
Pe de alta parte puteti vedea numeroase statui si monumente: Statuia Tudor Vladimirescu – realizata de sculptorul C. Balacescu se afla in parcul amenajat in fata Colegiului National „Tudor Vladimirescu”; Statuia generalului Gheorghe Magheru – realizata de sculptorul V. Nastasescu, este amplasata in rondoul din apropierea intersectiei strazilor Eroilor si Gheorghe Magheru; Bustul lui Alexandru Stefulescu – realizat de sculptorul Vasile Blendea; Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu – ridicat in anul 1935, in Piata Palatului Administrativ.
Nu in ultimul rand, orasul ofera numeroase cladiri de patrimoniu: Muzeul de Arta situat in Parcul Central, casa memoriala Ecaterina Teodoroiu, Muzeul Judetean Alexandru Stefulescu infiintat la 16 iulie 1894, Palatul Administrativ (in prezent Prefectura si Consiliul Judetean), Primaria Municipiului Targu-Jiu a carei temelie a fost pusa in 1932, Casa Cornea Brailoiu construita in anul 1710, Casa Vasile Moanga construita in jurul anului 1770, Casa spatarului Dumitru Maladrescu - una dintre cele mai vechi si mai interesante case din punct de vedere arhitectonic, Casa slugerului Barbu Ganescu in care a fost gazduit Constantin Brancusi in perioada 1937 – 1938, Casa Memoriala Iosif Keber ce expune o colectie de pictura si o biblioteca de arta, Cismeaua (Fantana) Samboteanu; dar si bisericile: Biserica Sfintii Voievozi, Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Biserica Sfantul Nicolae.
Asadar, Targu Jiu este un oras cu potential turistic ce va invita sa-i treceti portile intr-o vacanta de neuitat!