Despre Targoviste
Localizarea si istoria orasului Targoviste
Orasul Targoviste, resedinta a judetului Dambovita, este una dintre destinatiile turistice cele mai interesante ale tarii, mai ales daca sunteti pasionati de istorie. Situat geografic in zona de contact dintre Campia Romana si Subcarpati, pe bratul drept al raului Ialomita, municipiul Targoviste este unul dintre leaganele de cultura si civilizatie romaneasca. Mentionat pentru prima data intr-un jurnal de calatorie din anul 1396, apartinand lui John Schildberg, orasul devine capitala statului feudal Tara Romaneasca incepand cu anul 1418, statut pe care il ocupa, cu unele intermitente. pana la 1713. Este, astfel, resedinta oficiala a lui Mircea cel Batran, Vlad Tepes sau Constantin Brancoveanu, si ii mentionam pe cei mai importanti dintr-un numar de 33 de domnitori care au carmuit tara de la Curtea din Targoviste.
Astfel, orasul s-a bucurat de o evolutie accelerata, concentrata in jurul curtii domnesti si a limitele santurilor de aparare (Santul Cetatii), care porneau la nord, din Teis, actualul cartier Sarbi, si se termina la Poarta Bucurestilor, in sud. Targoviste avea avantajul pozitiei geografice, fiind situat la intersectarea unor importante drumuri comerciale, precum vechiul drum al Brasovului, dar si „Drumul Gaestilor” si al Ialomitei. Dan al II-lea este cel care reglementeaza taxele si relatiile vamale pentru negustorii locali si cei veniti din alte orase. Timp de trei veacuri, orasul a reprezentat centrul politic, militar si cultural al Tarii Romanesti. Curtea domneasca a atras si marea boierime, din randul careia erau alesi dregatorii domnesti. Pentru a raspunde nevoilor curtii, in oras asezarii. Conform datelor istorice cele mai vechi dovezi ale vietii umane in aceste locuri dateaza din neolitic. O vizita la Muzeul de Arheologie va ofera prilejul sa aflati detalii despre obiectele descoperite in urma sapaturilor arheologice, printre care, podoabe dar si monede din timpul epocii preromane. Interesanta se va dovedi si vizita la Muzeul de Istorie, amenajat in cladirea fostului Palat de Justitie si care va invita la o calatorie in timp, din neolitic pana la primul razboi mondial.
Atractii si obiective turistice in Targoviste
Astazi, Targoviste se infatiseaza calatorului mai degraba ca un oras industrial, dar cu un potential turistic deosebit. Primul popas ar trebui sa-l faceti la Curtea domneasca. Aceasta reuneste un complex de constructii cladite intre secolele XV-XVIII. Dintre acestea Turnul Chindiei, ridicat in timpul lui Vlad Tepes, avea rol de straja in secolele XV- XVI, iar din 1853 a indeplinit functia de foisor de foc. In vremea lui Petru Cercel s-au efectuat lucrari de modernizare a curtii, cand a fost decorata cu gradini, prevazute cu fantani alimentate cu apa cu ajutorul unor conducte din lemn. Biserica domneasca, un superb monument de arhitectura medievala, gazduieste astazi o colectie de arta brancoveneasca, in timp ce in pivnitele casei domnesti este amenajata o expozitie unde puteti afla informatii despre curtea domneasca. Fiecare dintre domnitorii munteni au lasat posteritatii edificii religioase ce fac parte astazi din patrimoniul national. Din itinerariul vostru nu ar putea lipsi Biserica sf. Nicolae din Deal, zidita in anul 1499 de Radu cel Mare si cunoscuta astazi sub numele de Manastirea Dealu. In timpul domniei lui Mihai Viteazul aici se desfasura o intensa activitate diplomatica. La Manastirea Dealu s-a semnat in 1598 alianta cu imparatul Rudolf II-lea, in timp ce la curtea domneasca, voievodul a conceput planul de unire a Pricipatelor Romane. Din pacate, odata cu sfarsitul domniei lui Constantin Brancoveanu, apune si stralucirea curtii domnesti. Noul centru de putere se stabileste la Bucuresti.
In vecinatatea Curtii puteti admira singurul momument de arhitectura pastrat integral pana astazi si ne referim aici la Biserica Sf. Vineri, construita la jumatatea secolului XV, in timpul domniei lui Vlad Calugarul. Edificiul gazduieste o pretioasa colectie de icoane. Dincolo de componenta politica, Targoviste a gazduit de-a lungul secolului XVI o intensa activitate culturala, prin tiparirea in anul 1508 a primelor trei carti de limba slavona din Tara Romanesca, sub ingrijirea lui Macarie. Orasul cunoaste o epoca de modernizare incepand cu sfarsitul secolului XIX, odata cu introducera ilumantului public (1863), inagurarea caii ferate Bucuresti – Targoviste, infiintarea primei intreprinderi industriale – Arsenalul Armatei si contruirea rafinariilor de petrol.
Nu puteti parasi vechea capitala a tarii fara sa fi trecut pragul Muzeului Tiparului si al Cartii romanesti vechi, amenajat in incinta unei cladiri construite in secolul XIX. Colectiile muzeului sunt impresionante si reunesc tiparituri rare, facsimile si xilogravuri. In timp ce amatorii de pictura nu ar trebui sa rateze o vizita la Atelierul „Gheorghe Patrascu”, unde sunt expuse fotografii, peneluri si diverse obiecte personale ce au apartinut marelui pictor. De altfel, Muzeul de arta, infiintat cu mai bine de doua decenii in urma, va asteapta cu expozitii de pictura, mobilier de epoca si arta decorativa.
Daca dispuneti de cateva zile libere si cautati un loc perfect pentru o iesire in apropierea Bucurestiului, unde sa va bucurati de verdeata, aer curat si sa va indepartati de aglomeratia specifica capitalei, Targoviste ramane una dintre cele mai potrivite alegeri, avand in vedere ca se afla la doar 60 km distanta. O plimbare prin centrul orasului, va ofera ocazia sa admirati cladiri interesante, precum cea a Primariei si cea a Consiliului Judetean. Dincolo de elegantele fantani arteziene si numeroasele magazine, orasul parca mai pastreaza ceva din atmosfera specifica orasului de provincie. Parcul Chindia, aflat in spatele curtii domnesti, este o adevarata oaza de liniste, cu alei marginite de vegetatie bogata, ce te imbie la relaxare.