Ghid turistic Talmaciu

Despre Talmaciu

Localizarea si istoria comunei Talmaciu

O data ce ati pornit in explorarea peisajelor spectaculoase din judetul Sibiu, nu uitati sa popositi si la Talmaciu, o localitate aflata la 20 km departare de resedinta de judet, la conflunta dintre apele raului Cibinului ce cele ale Sadului. Situat intr-un decor natural deosebit, Talmaciu este un loc de legenda ce te cucereste inca din primul moment. Una dintre legende povesteste ca localitatea a fost intemeiata de evrei fugiti din Ierusalimul, distrus de Titus, si care au primit de la regele Decebal permisiunea sa se aseze pe teritoriul denumit, in trecut, Tulmund. Dincolo de legenda, este cert astazi ca Talmaciu a cunoscut cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane inca din timpurile stravechi ale istoriei. De asemenea, se stie localitatea apare mentionata in documentele istorice de la sfarsitul veacului al XIII, sub diverse denumiri (Tolmach, Tolmacz, Talmesch).

Atractii si obiective turistice in Talmaciu

Astazi, Talmaciu este o destinatie turistica preferata de iubitorii naturii. Rezervatia botanica situata la o altitudine de 430 m, intre localitatea Sadu si Talmanciu este o incantare pentru orice vizitator. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca un popas la ruinele fortificatiei Cetate Talmaciu, aflata la intrarea in Defileul Turnu Rosu, construita de sasi in anul 1370. Pierzandu-si rolul strategic, este demolata in cele din urma de Matei Corvin in a doua jumatate a veacului al XV-lea, continua sa ramana si astazi o emblema a locului.

Daca dispuneti de suficient timp, treceti pragul Muzeului Etnografic, amenajat in incinta caminului cultural si care detine o colectie interesanta de obiecte si unelte folosite in gospodarie, dar si tesaturi si obiecte de ceramica.

Talmaciu