Despre Talmacel
Localizarea si istoria satului Talmacel
Daca planuiti o vacanta in judetul Sibiu, includeti in itinerariul vostru si un popas in satul Tarmancel. Asezarea se gaseste la confluenta Sadului cu raul Cibinului, la aproximativ 20 km de municipiul Sibiu, nu departe de trecatoarea Turnu Rosu. Accesul turistilor este facilitat de prezenta drumului european E81 care traverseaza si localitatea Talmaciu.
Prima mentiune documentara a satului dateaza din anul 1453, cand este consemnata vizita regelui maghiar Ladislau al IV-lea pe aceste meleaguri. Este cunoscut astazi faptul ca la Talmacel romanii au convietuit in armonie cu etnicii sasi prezenti aici incepand cu veacul al XIV-lea. Preocuparea pentru latura spirituala a romanilor din sat se reflecta in zidirea la jumatatea veaului al XVIII-lea a bisericii ortodoxe, care s-a inaltat pe ruinele unui fost lacas din lemn.
Atractii si obiective turistice in Talmacel
Vechile datini locale si frumosul port popular sunt etalate si astazi in zilele de duminica sau cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an. Daca ajungeti la Talmacel in preajma zilei de Sfantul Ion (7 ianuarie), aveti prilejul sa participati la sarbatoarea cunoscuta sub numele de „Udatul Ionilor”, ce are o traditie veche de peste un veac. Din itinerariul vostru de vacanta la Talmacel nu ar trebui sa lipseasca un popas la izvorul „Fantana Imparatului” si la Fortificatia Turnu Spart, vechi din secolul XVI, fara a omite vestita cetate Turnu Rosu. Aceia dintre voi care iubesc drumetiile, au ocazia sa exploreze culmile Muntilor Cindrel sau sa descopere frumusetea Vaii Sadului, in timp ce amatorii de pescuit isi pot incerca norocul in apele Oltului sau in Lacul Negovanu.