Ghid turistic Sura Mica

Despre Sura Mica

Localizarea si istoria satului Sura Mica

O excursie in depresiunea Sibiului presupune un popas la Sura Mica, o destinatie de vacanta ideala atat in timpul iernii, cand zapada confera peisajului un aer de poveste, cat si vara, cand frumustea culorilor naturii te lasa fara cuvinte. Comuna Sura Mica se gaseste in partea de nord a depresiunii, iar relieful spectaculos este reprezentat de dealurile acoperite cu plantatii de vita de vie.

Locuit inca din timpuri stravechi, Sura Mica este un sat de oameni harnici care au avut ca principale preocupari pastoritul si agricultura. In satele Sura Mare si Hamba au fost descoperite vestigii arheologice din vremea daco-romanilor, ceea ce confirma continuitatea vietii umane pe aceste meleaguri. Situarea geografica a expus asezarea mai multor jafuri de devastari suferite de-a lungul istoriei, fie ca a fost vorba de tatari (1241) sau de otomani in veacurile ce au urmat. Chiar si Mihai Viteazul a dat foc satului, ca represalii pentru ajutorul dat de sasii din localitate lui Andrei Bathory in lupta de la Selimbar (1599).

Atractii si obiective turistice in Sura Mica

O vacanta la Sura Mica presupune un popas la Biserica Evanghelica Luterana, construita in urma cu spate veacuri, in timp ce amatorii de drumetii nu pot rata o excursie la Pestera Sura Mica, lunga de aproape 300 m. Teritoriul localitatii este strabatut de paraiale Sura Mica, Rusciori si Rasnoave care se varsa in Raul Cibin si confera peisajului un aspect deosebit. Intinsele paduri de stejari, bogatele pasuni si turmele ce pasc pe culmile dealurilor o buna parte din an, iti dau sentimentul ca la Sura Mica timpul parca s-a oprit in loc.

Sura Mica