Ghid turistic Sulina

Despre Sulina

Situata in extremitatea de rasarit a tarii, Sulina este oras-port, atat la Dunare cat si la Marea Neagra si face parte din Rezervatia Deltei Dunarii. Prezenta bancurilor de nisip, a curentilor puternici dar si adancimea redusa a apei au determinat actiuni de regularizare a gurilor Dunarii. Orasul numara o populatie de aproximativ cinci mii de locuitori, ale caror case se gasesc, in special, pe malul drept al bratului la punctul de varsare al Bratului Sulina in Marea Neagra, unde singara cale de acces este cea navala.

Sulina este unul dintre orasele dunarene care se mandresc cu o istorie milenara. Asezarea a luat nastere prin secolul VI i.Ch., cand pe litoralul Marii Negre au aparut vechii colonisti greci. In vremea romanilor, Sulina marca limita dunareana a imperiului. Informatiile scrise despre aceasta asezare se inmultesc in epoca medievala, aceasta fiind mentionata pe harta genovezului Visconti, aparuta in prima jumatate a veacului al XIV-lea, cand era cunoscuta sub denumirea Solina. Portul de la Sulina capata un statut important in vremea otomanilor, care foloseau bratul Sulina pentru a scurta drumul pana la Constantinopol. In anul 1856 ia nastere Comisia Europeana a Dunarii cu sediul in Sulina, organism care supraveghea neutralizarea politica a acestiu spatiu geografic, reunind reprezentati ai marilor puteri de la acea vreme (Anglia, Austria, Prusia, Sardinia, Rusia si Imperiul Otoman). Astfel, Sulina primeste statut de porto-franco, ceea ce contribuie substantial la dezvoltarea economica a localitatii. Comisia va functiona pana la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, cand reprezentatii marilor puteri parasesc sectiile consulare. In timpul marii conflagratii, Sulina este grav afectata de bombardamente si mai bine de jumatate din oras se gaseste in ruine.

Accesul in Sulina se poate face doar pe calea apelor, iar turistii amatori de peisaje pitoresti nu se vor plictisi. Localitatea se gaseste la cea mai redusa altitudine din tara, 4 m deasupra nivelului marii. Printre atractiile turistice locale cele mai importante se numara cimitirul maritim, dar si Farul din Sulina, vechi de doua secole. O atentie deosebita merita si Palatul Comisiei Europene a Dunarii de Jos, construit in anul 1860 si care etaleaza o arhitectura de inspiratie neoclasica. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o vizita la Casa Memoriala „Jean Bart”, fondatorul Ligii Navale Romane. Devenit astazi un adevarat reper turistic, Uzina de Apa, a fost construita in anul 1897. Preferata de majoritatea turistilor sositi aici, plaja Sulina este una dintre putine plaje salbatice din tara. Daca vreti sa descoperiti farmecul orasului, faceti o plimbare pe Strada I situata in vecinatatea portului, cea mai frumoasa zona de promenada, marginita de case din caramida. Spre chei, peisajul se schimba, majoritatea caselor sunt construite din lemn si trestie si au un aspect de-a dreptul pitoresc. Faceti un popos si la Catedrala Deltei, a carei piatra de temelie a fost pusa in anul 1911 de catre Regele Carol I. Daca dispuneti de suficient timp, vizitati si Biserica greceasca construita in a doua jumatate a veacului al XIX-lea.

Sulina