Despre Sugag
Localizarea si istoria statiunii Sugag
O calatorie in zona de sud a judetului Alba, va ofera prilejul sa vizitati comuna Sugag, una dintre cele mai frumoase zone din aceasta parte a tarii. Asezarea s-a format la poalele Muntilor Sureanu, pe cursul mijlociu al Raului Sebes si se gaseste la o distanta de 45 km de Alba Iulia. Locuita inca din timpurile stravechi ale istoriei, asezarea este mentionata in documentele istorice ale veacului al XIV-lea.
Potentialul turistic al regiunii este bine pus in valoare de traditiile si obiceiurile localnicilor, completat de un relief spectaculos, cu zone montane si deluroase. Acestea din urma ating altitudini de pana la 650 m si inainteaza spre Valea Muresului si cea a Secasului Mare. Veche asezare de ciobani, comuna Sugag este o destinatie turistica deosebita, unde ospitalitatea localnicilor si frumusetea naturii se completeaza intr-o maniera desavarsita. Valea Sebesului a fost din cele mai vechi timpuri unul dintre principalele drumuri de legatura intre asezarile aflate de o parte si de alta a lantului carpatic. Numele asezarii a fost inspirat de Valea Sugace, cunoscuta astazi sub denumirea de Valea Grosestilor. Apelativul de sugaseni corespunde in limbajul arhaic cu „ape spumoase cazute in albe cascade”.
Atractii si obiective turistice in Sugag
Daca aveti de gand sa zaboviti mai mult timp pe aceste meleaguri nu veti regreta, avand in vedere cele cateve evenimente culturale organizate anual cu mare fast. Printre acestea – „Sarbatoarea pastoritului de pe Valea Sebesului” este o ocazie unica sa cunoasteti datinile si obiceiurile locului. Portul popular, folclorul, mancarurile traditionale marcheaza plecarea oilor in „amunte”. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca o vizita la Colectia Muzeala „Nicolae Cernat”, unde sunt expuse pretioase colectii de etonografie. Bineinteles ca, pentru iubitorii excursiilor in natura, comuna Susag este un adevarat paradis. Aici se gasesc cateva rezervatii naturale mai mult decat interesante. Printre acestea, Pintenii din Coasta Jinei, o rezervatie de sisturi cristaline situata la 900 m altitudiune, este cu adevarat spectaculoasa. Pe de alta parte, Masa Jivodului, situata pe versantul drept al Vaii Sebesului, apare ca o stanca izolata, careia localnicii i-au atribuit unele legende.
Din Sugag se ajunge cu usurinta la Stanca Grunzii, dar si la Tinoavele din Luncile Prigoanei. Aceasta din urma este o superba rezervatie botanica, aflata la o altitudine de 1380 m. Daca alegeti sa va petreceti vacanta de iarna aici, va puteti da cu schiurile sau cu sania pe cele sase partii amenajate in zona si care au lungimi ce variaza intre 600 si 1700 m.