Ghid turistic Suceava

Recomandat pentru: manastire, biserici, muzee, istorie, cetate, plimbari in aer liber, panorama

Despre Suceava

Localizarea si istoria orasului Suceava

Municipiul Suceava, una dintre cele mai interesante destinatii turistice din Romania, se gaseste in regiunea nord–estica a tarii, in inima Podisului Sucevei. Locuit inca din vremurile indepartate ale antichitatii, asa cum confirma si descoperirile arheologice, orasul a cunoscut primele forme ale vietii umane inca din paleolitic. Consolidarea asezarilor omenesti pe aceste meleaguri sunt demonstrate de vechile asezari satesti care s-au intemeiat in partea de rasarit a orasului de astazi si care au constituit nucleul evolutiei urbane ulterioare. Prima mentiune documentara a Sucevei dateasa de la 1388 intr-un act emis de domnitorul Petru Musat. In evolutia asezarii se constata o dezvoltare deosebita incepand cu a doua jumatate a secolului XIV, odata cu mutarea curtii domnesti de catre Petru Musat de la Siret la Suceava, moment ce a dus la crestera interesului negustorilor si mestesugarilor pentu noul centru economic, politic si administrativ al Tarii Moldovei. Orasul cunoaste o dezvoltare accelerata in timpul domnitorului Stefan cel Mare, care consolideaza cetatea de scaun, curtea domneasca si ii adauga noi constructii. Si urmasii domnitorului fac din Suceava cel mai important oras din Moldova, aici fiind stabilita si principala vama a tarii, pe unde treceau toate caravanele cu marfuri ale negustorilor. Situata pe latura estica a municipiului Suceava, Cetatea de scaun domina o buna parte din oras dar si din lunca raului Suceava.

Incepand cu anul 1774, cand partea de nord-vest a Moldovei, Bucovina, este alipita Austriei, Suceava intra intr-o etapa marcata de particularitati ce i-au influentat evolutia ulterioara. Incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, orasul cunoaste o vizibila crestere economica si extindere urbana, ce a contribuit si la infiintarea retelei de cai ferate – Lemberg- Cernauti- Burdujei - Roman). Intre cele doua razboaie mondiale, Suceava se dezvolta relativ lent, ramanand mai degraba un centru negustoresc. Abia cu instalarea regimului comunist, zona vest a localitatii este industrializata prin construirea unor fabrici si uzine.

Atractii si obiective turistice in Suceava

Astazi, Suceava se infatiseaza turistului ajuns prin aceste locuri ca un veritabil muzeu in aer liber, detinator al unor pretioase vestigii istorice si culturale, devenite peste timp obiective turistice de neratat. Astfel ca, din itinerariul vostru nu ar putea lipsi Cetatea de scaun a Sucevei, ridicata la sfarsitul secolului XIV, de Petru Musat. O atentie deosebita merita si complexul de cladiri ce formeaza Curtea domneasca, edificii cu o vechime de peste sase veacuri si care se incadreaza astazi in perimetrul centrului istoric al urbei, avand ca limite biserica Sf. Dumitru, Sipotu, vechiul centru mestesugaresc al Sucevei si Biserica Beizadelelor. Recunoscut ca unul dintre pastratoarele traditiilor seculare, orasul detine un frumos Muzeu Etnografic amenajat in incinta Hanului Domnesc. Hanul este o constructie de o frumusete aparte, zidit din piatra si caramida ce se inalta pe doua niveluri si care avea in trecut rolul de a-i gazdui pe oaspetii de seama ai curtii, dregatori, dar si mari negustori. Construit la finele secolului XVI, edificiul se numara astazi printre cele mai vechi constructii din oras. Continuand itinerariul, faceti un popas la Muzeul Satutului Bucovinean, amenajat in apropierea Cetatii de scaun. Muzeul este o dovada in plus a frumusetii arhitecturii traditionale din Bucuvina si este amenajat ca un veritabil sat traditional, in cuprinsul caruia puteti admira biserica, scoala, atelierele mestesugarilor, dar si gospodarii taranesti, chiar si o crasma.

Pentru o lectie de istorie, trebuie sa treceti pragul Muzeului de Istorie, unde aveti prilejul sa admirati o bogata colectie de exponate ce evidentiaza povestea orasului din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. Amintiri cu totul interesante veti avea si de la Planetariu, cel mai mare de acest fel din tara, unde aveti ocazia sa aflati detalii interesante despre istoria astronomiei romanesti si sa descoperiti instrumente folosite in observarea planetelor de-a lungul vremurilor. Pasionatii de edificii vechi, incarcate de istorie, trebuie sa vada Casa Memoriala Simion Florea Marin, amenajata intr-o cladire ridicata in secolul XVIII, una dintre cele mai vechi constructii din Suceava de astazi. Casa care a apartinut baronului Kapri, a fost achizitionata de academicianul Florea Marin in anul 1884.

In ce priveste turismul ecumenic, Suceava detine un patrimoniu deosebit, mai ales ca fiecare lacas de cult are o istorie ce se intinde pe mai multe secole. Biserica Mirauti, construita de Petru Musat, a fost primul sediu al Mitropoliei Moldovei, in timp ce Biserica Sf. Inviere, zidita de sotia domnitorului Petru Rares, este construita din piatra bruta. De admiratia unanima a turistilor se bucura si Biserica Vama, superb monument de arhitectura, zidit in anul 1783 si decorat cu elemente zoomorfe si geometrice.

Bogata traditie cultural-istorica este bine pusa in valoare prin numarul mare de evenimente si festivitati artistice ce ar putea sa va atraga atentia, fie ca alegeti sa vizitati Targul Mestesugarilor, organizat in luna iunie, in incinta Complexului Muzeal Bucovina. Sau, poate, doriti sa participati la Zilele Sucevei, prilej de mare sarbatoare, cu muzica, dans si voie buna. O atentie deosebita merita si Festivalul de „Arta medievala Stefan cel Mare” (31 iulie), ce urmareste readucerea in actualitate a trecutului istoric al orasului. Dincolo de frumusetea locurilor si a bogatului patrimoniu cultural, Suceava este orasul oamenilor ospitalieri. Cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an, aveti ocazia sa participati la un adevarat ospat culinar.

Suceava este o destinatie de vacanta usor accesibila turistilor sositi din toate colturile tarii, acces facilitat de existenta unor importante drumuri de legatura rutiera si feroviara – (Garile Burdujeni si Itcan) si drumurile europene E85 si E576.

Suceava