Despre Sub Cetate
Situata pe Valea Muresului, in Depresiunea Giurgeului, in nordul judetului Harghita, localitatea Sub Cetate este o destinatie turistica ce ofera peisaje spectaculoase si conditiile necesare unui concediu relaxant, departe se aglomeratia specifica marilor centre urbane.
In trecut, asezarea era cunoscuta sub numele Varviz si era unul dintre satele mari din zona Giurgeului, pe la mijlocul veacului al XVIII-lea. Denumirea „Sub Cetate” isi are originea in pozitia geografica a asezarii. De jur imprejurul vetrei satului se inalta dealuri ce au aspectul unor ziduri de cetate cu altitudini ce variaza de la 700 m – Dealul Plamina si 950 m – Dealul Sastiului. Dupa unii istorici, denumirea” Sub Cetate” se refera la existenta unei stravechi cetati dacice. Cele mai vechi referiri la aceasta asezare dateaza de la finele secolului XIX si privesc originea si istoria satului. Localnicii isi peierd libertatea si devin iobagi ai contelui Lazar din Szarhegy.
Astazi, insa, inca de cum ai pasit pe aceste meleaguri te intampina linistea naturii si bogatia etnografica. O atentie deosebita merita poarta de acces in cimitirul comunal, care dateaza din anul 1786 si care a fost construita odata cu renovarea Bisericii greco-catolice mistuita de incendiu in anul 1898. Faceti un popas si la Monumentul eroilor cazuti in primul razboi mondial, o cruce din granit situata in curtea bisericii, care pastreaza in memoria posteritatii incrustate numele celor 123 de soldati originari din Sub cetate. Si eroii care si-au pierdut viata in al doilea razboi mondial sunt onorati cu un monument de forma unui obelisc, inaugurat in urma cu mai bine de patru decenii.