Ghid turistic Stefanesti

Despre Stefanesti

Localizarea si istoria comunei Stefanesti

Daca porniti in explorarea judetului Arges, faceti un popas si la Stefanesti, o localitatea situata la doar cativa kilometri de Pitesti, in partea sud-estica a judetului, la aproximativ 100 km de Bucuresti. Primele mentiuni documentare despre aceasta asezare dateaca din anul 1452, cand Vladislav Vlaicu confirma unele proprietati din aceasta partea a tarii mai multor boieri. Cu vremea, informatiile se inmultesc. Din timpul domnitorului Matei Basarab se pastreaza si astazi Crucea de la Albesti, asezata in fata Caminului Cultural din localitate. Obiectivele turistice din cuprinsul localitatii Stefanestii nu sunt putine. Faceti un popas la Conacul familiei Golesti, transformat astazi in muzeu, situat intr-un decor spectaculos, pe malul Raului Doamnei ce scalda localitatea. Complexul muzeal de la Golesti reuneste colectiile Muzeului de Etnografie dar si sectia in aer liber a Muzeului Viticulturii si Pomiculturii. Interesanta se va dovedi in o vizita la „Vila Florica”, frumoasa mosie Bratienilor.

Atractii turistice in Stefanesti

Daca dispuneti de suficient timp, faceti un popas la Casa Sturza Bulanda, Casa Pillat. La Muzeul „Liviu Rebreanu” puteti admira obiecte de mobilier autentice, carti si reviste ce au apartinut marelui prozator. Cea mai veche biserica din Stefanesti dateaza de la 1627 si poarta hramul „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”. O atentine deosebita merita si vechea Biserica din lemn de la Enculesti, unde sa pastreaza o cruce de piatra veche de la 1741.

O vacanta pe aceste meleaguri ar trebui pregatita din timp caci itinereariul turistic este deosebit de orfertant. Astfel ca, merita sa faceti un popas la Crucea de piatra a Logofatului Andreiasi, veche de la 1717. Cu totul spectaculoasa este Casa Donescu, construita la finele veacului XIX, restaurata in urma cu aproape doua decenii si transformata in locuinta privata.

In randul localnicilor, Stefanestiul este o un oras de legenda, unde isi gasesc locul peste 50 de monumente care pastreaza pentru posteritate actele de vitejie ale personalitatilor ce au marcat istoria tarii. Da, rmai mult decat atat, Stefanesti ofera turistilor peisaje deosebite, unde natura pastreaza farmecul trecerii anotimpurilor. Pasionatii de viticultura, au ocazia sa descopere intinse plantatii de vii, cu soiuri cunoscute inca din vremurile indepartate ale istoriei. In trecut, viile Argesului acopereau un teritoriu vast ce se intindea de la Curtea de Arges pana aproape de Campulung. Pentru a proteja si dezvolta zona viticola de la Stefanesti, a luat nastre in anul 1959 Statiunea Experimentala Horti-Viticola, ceea ce a facut ca vinurile obtinute din podgoriile Stefanesti, elaborate dupa tehnologii proprii, sa capete o recunoastere la nivel international.

Stefanesti