Ghid turistic Stanceni

Despre Stanceni

Localizarea si istoria comunei Stanceni

In itinerariile voastre turistice prin judetul Mures, faceti un popas si in comuna Stanceni, situata la aproximativ 90 km departare de Targu Mures, la o altitudine de 900 m. Prima mentiune documentara a asezarii dateaza de la 1848, pentru ca trei decenii mai tarziu, scoala din Stanceni sa fie singura din cuprinsul Vaii Muresului care acorda diplome de absolvire. Despre satul Ciobotani, care apartine din punct de vedere adminstrativ de comuna Stanceni, stim astazi ca este mentionat de Mihai Eminescu in memoriile sale, pe cand poposise aici cu o trupa de teatru ambulant pe la 1875. Dincolo de mentiunile documentare, este evindent astazi faptul va dovezile continuitatii vietii umane pe aceste meleaguri sunt mult mai vechi.

Atractii si obiective turistice in Stanceni

Frumusetea naturii este reprezentata de prezenta Muntilor Calimani si Gurghiu, cu cratere vulcanice dintre cele mai impresionante. Un adevarat spectacol al naturii aveti ocazia sa vedeti in defileul Deda –Toplita, cu o bogata vegetatie. Din Stanceni puteti porni in explorarea defileului Muresului si a varfurilor Bistricioru si Struniorul, unde la altitudinile de peste 2000 m zapada se mentine pana la inceput de vara.

Daca conditia fizica nu va ajuta prea mult sau pur si simplu doriti sa va relaxati, atunci va puteti incerca norocul la pescuit, pe valea paraului Gudea. Incercati sa interactionati cu localnicii, caci merita sa le cunoasteti obiceiurile si traditiile, mai ales daca popositi pe aceste locuri in prejma marilor sarbatori religioase de peste an. Frumusetea datinilor si bogatia spirituala se reflecta in constructia bisericilor dar si a gospodariilor, majoritatea construite din lemn, in spiritul arhitecturii populare traditionale.

Stanceni