Ghid turistic Sovata

Recomandat pentru: relaxare, spa, natura

Despre Sovata

Localizarea si istoria statiunii Sovata

Sovata se numara printre cele mai cunoscute statiuni turisitice din tara si este o destinatie de vacanta ideala atat pentru cei tineri, cat si pentru cei mai putin tineri. Localitatea se afla in partea de rasarit a Ardealului, pe cursul superior al Tarnavei mici, la hotarul cu judetele Harghita si Mures. Asezarea, situata la o altitudine de 520 m, la poalele Muntilor Gurghiului, este inzestrata cu decoruri naturale spectaculoase, cu dealuri acoperite de paduri de fagi, castani, brazi si stejari ce ii confera un aer pitoresc.

Sovata are o veche traditie istorica ce coboara pana in vremuri romanilor. De altfel, in uma cu doua milenii, asezarea era traversata de „drumul romanilor” care trecea peste Lacul Negru. Informatiile istorice vin sa confirme faptul ca inca din vremea stamosilor nostri, apa sarata era folosita in scopuri terapeutice. Dar prima mentiune istorica a Sovatei dateaza din anul 1578, intr-un document semnat de principele Bathori Kristof.

De la jumatatea veacului al XIX incepe amanajarea statiunii, prin construirea unui baraj, in aval de lacul Alunis, care avea ca scop dirijarea izvoarelor sarate. Lacul care s-a format a fost denumit Lacul Iordan sau Lacul Alb, nume inspirat de prezenta cristalelor albe de sare care il inconjura. Primul care a construit un bazin si cateva cabine pentru bai calde era un localnic bogat, Veres Jószef. Ulterior, s-au amenajat cateva cabine si pe Lacul Negru. Astfel, nu a trecut mult timp, pana statiunea s-a animat, odata cu aparitia caselor si vilelor care ofereau gazduire celor veniti la tratament. Incepand cu anul 1884, Sovata devine oficial statiune balneara.

Odata cu trecerea timpului, natura a dat nastere fenomenului de heliotermie in Lacul Ursu. In anul 1901 a luat nastere Sovata de sus, numele sub care era cunoscuta, in trecut, statiunea de astazi. In preajma Lacului Ursu a fost amenajata o instalatie pentru bai calde si s-a construit o promenada si mai multe alei pentru relaxare. In anul 1922, statiunea este dotata cu curent electric, iar in perioada interbelica existau deja doua hoteluri si cateva zeci de vile, restaurante si o cofetarie, astfel incat sejurul turistilor sa fie complet.

Lacul Ursu este unul dintre cele mai mari cu apa sarata de pe continentul european. De origine antropica, lacul este frecventat de turisitii care vor sa faca bai cu namolul terapeutic.

Atractii si obiective turistice in Sovata

Astazi, Sovata este o statiune turistica moderna, unde, pe langa baza de tratament, beneficiati de spatii de agrement si terenuri de sport. Deschisa vizitatorilor pe durata intregului an, Sovata dispune de o partie de schi, dotata cu telesci, pentru amatorii sporturile pe zapada, in timp ce vara, aveti ocazia sa explorati natura, sa faceti excursii montane sau pur si simplu sa va relaxati in cele sase lacuri sarate, la care se adauga un altul de apa dulce.

Daca intentionati sa petreceti mai multe zile in statiune, ar fi bine sa includeti in itinerariul vostru si un popas la Salina Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din tara, explorata inca din timpul romanilor. Faceti o excursie si in satul Corund, situat la 10 km distanta, unde timpul parca s-a oprit. Fiecare gospodarie pare desprinsa din poveste, iar localnicii sunt adevarati artisti cand vine vorba de arta ceramicii.

Sovata