Ghid turistic Snagov

Recomandat pentru: relaxare, natura, alte atractii

Despre Snagov

Localitatea Snagov reuseste sa atraga turistii atat prin peisajele naturale spectaculoase cat si prin istoria seculara evidentiata, mai ales in vechile edificii religioase. In ultimele doua decenii Snagovul a devenit un fel de cartier a oamenilor cu banii, motiv pentru care cei ajung astazi aici au ocazia sa descopere vile si case de vacanta mai mult sau mai putin cochete, ridicate chiar pe malul lacului Snagov. Lacul este, de altfel, principala zona de agement unde s-au amenajat spatii de odihna si recreere in mijlocul naturii.

Istoria asezarii coboara pana in vemurile medievale, iar primele mentiuni scrise dateaza din anul 1408 si fac referire la Manastirea Snagov. Domnitorul muntean Mircea cel Batran confirma in scris ca satul Ciulnita din zona Buzaului apartine acestei manastiri. La sfarsitul secolului XV, lacasul stapanea nu mai putin de 16 sate, printre care si Dobroiesti, vechea denumirea a Snagovului de astazi. Este evident astazi ca asezarea a fost locuita inca din epocile indepartate ale istoriei, asa cum atesta si descoperirile arheologilor care au scos la lumina obiecte si morminte din epoca bronzului si monezi romane si bizantine.

Cel mai renumit obiectiv turistic local este, fara indoiala, manastirea situata in partea de nord a lacului Snagov, ce a reprezentat in epoca medievala un veritabil centru de cultura al Munteniei. Zidita in secolul XIV, manastirea este refacuta de Neagoe Basarab in prima jumatatea a veacului al XVI –lea. In interiorul lasulului se mai pot vedea frescele realizate in urma cu mai bine de cinci veacuri. Loc de legenda, manastirea adaposteste dupa unii istorici locul de veci al voievodului Vlad Tepes.

Destinatie turistica deosebita, mai ales pentru sfarsitul de saptamana, Snagovul este preferat de toti cei care doresc sa se relaxeze in natura, nu departe de Bucuresti. Lacul Snagov este al doilea mare lac din tara. Se intinde pe 16 km si atinge o adancime maxima de 11 m. Aspectul pitoresc al asezarii completat de bogate paduri ce se inalta pe malurile lacului. Aspectul sau alungit este marcat de golfuri, in timp ce in avale se gaseste insula pe care se inalta manastirea Snagov. Biodiveristatea zonei este spectaculoasa, avand in vedere cele aproape trei sute de specii de flora si fauna, care vietuiesc aici, multe dintre ele protejate de lege. Inca din anul 1952 a fost creata Rezervatia Complexa Snagov, care are ca scop protejarea naturii si a biodiversitatii.

Lacul, pe malurile caruia au fost amenajate decarcadere, este ideal pentru practicarea sporturilor nautice si serveste deseori ca spatiu de antrenament si concursuri de canotaj. Pasionatii de pescuit isi pot incerca norocul in afara zonei protejate, afalta la aproximativ jumatate de km in amonte fata de aceasta. Daca intentionati sa explorati bogatia culturala a zonei, extindeti aria explorarilor turistice si faceti un popas la Manastirile Caldarusani si Tiganesti. O istorie frumoasa pastreaza si Biserica de la Gruiu, construita in a doua jumatate a veacului al XVI-lea de Logofatul Borcea, in timp ce in satul Lipia se gaseste o biserica veche de la 1815, declarata astazi monument istoric. Loc de inaltarea spirituala este si Biserica Silistea Snagovului, zidita in anul 1664 de Mihail Cantacuzino, care adaposteste astazi icoane cu o vechime seculara.

Snagov