Despre Slobozia
Localizarea si istoria orasului Slobozia
Orasul Slobozia se gaseste in regiunea sud-estica a tarii, in inima Campiei Baraganului, la interferenta mai multor cai rutiere si feroviare, fiind despartita de Bucuresti de aproximativ 120 km. Resedinta judetului Ialomita, Municipiul Slobozia nu este recunoscut ca o destinatie turistica, dar poate oferi calatorului curios din fire oportunitatea unor amintiri de vacanta cel putin interesante, avand in vedere ca se afla in vecinatatea Statiunii Amara si a drumului european E 60 care face legatura cu statiunile de pe litoralul Marii Negre.
Conform descoperirilor arheologice, actualul teritoriu al orasului a cunoscut primele semne ale locuirii umane inca din perioada neolitica. Comunitatile umane s-au extins de-a lungul epocilor istorice, formand o localitate deosebit de importanta in structura administrativa a Tarii Romanesti in veacurile evului mediu. Pozitionarea geografica a avut si ea un rol important, avand in vedere pe ca malurile Ialomitei erau traversate de drumuri comerciale ce faceau legatura intre Bucuresti si tarile din Europa Centrala. Un alt drum lega Tara Romaneasca de orasele-port de la Dunare. Prima mentiune documentara a localitatii sub numele de „Vaideei”, dateaza din anul 1614, intr-un hrisov semnat de domnitorul Radu Mihnea. Acesta era un teritoriu „slobod”, asa cum arata si Paul de Alep, care a ajuns pe aceste meleaguri in anul 1658, si care sublinia ca cine alegea sa-si intemeieze o gospodarie aici, era scutit de taxe fiscale. De aici a derivat si numele orasului de astazi – Slobozia, denumire ce s-a impamantenit incepand cu a doua jumatate a secolului XVIII. Din aceste vremuri, asezarea este condiderata un fel de granar al tarii, unde se facea un intens comert cu produse cerealiere si animaliere.
Atractii si obiective turistice in Slobozia
Orice turist sosit in municipiul Slobozia ar trebui sa-si faca timp pentru o vizita la Muzeul Agriculturii, singurul de acest fel din Romania. Printre atractiile muzeului se numara o colectie impresionanta de unelte si utilaje agricole, unele cu o vechime de peste un veac. Muzeul este situat la intrarea in oras, dinspre Urziceni, si este inconjurat de un parc superb. Si daca tot ati ajuns aici, nu ratati un popas la Biserica Poiana, o constructie din lemn, ridicata in secolul XVIII, declarata astazi monument istoric. O adevarata lectie de istorie puteti invata parcurgand galeriile Muzeul Judetean Ialomita, ce detine un valoros patrimoniu arheologic, dar si obiecte rare ce corespund evului mediu si epocii moderne.
Traditia spirituala a localnicilor se evidentiaza prin frumusetea lacasurilor de cult, asa cum veti descoperi daca vizitati Biserica Sf. Voievozi sau Episcopia Sloboziei si a Calarasilor. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipsesca nici replica in miniatura a Turnului Eiffel dar nici Centrul Cultural Ionel Perlea. Manastirea Sf. Voievozi a fost ridicata de Matei Basarab in anul 1634, iar din vechea constructie se mai pastreaza astazi partea inferioara a turnului clopotnita, dupa reconstructia din anul 1836.
Dupa revolutie, centrul tuturor distractiilor din oras era Parcul de Vacanta Hermes. Desi nu mai este atat de vibrant ca in urma cu ceva ani, acesta mai pastreaza ceva din farmecul din trecut. Alei largi, spatii verzi cat vezi cu ochii, restaurante, terase, o replica a Turnului Eiffel si chiar o piscina sunt doar cateva motive pentru care aveti toate sansele sa petreceti o dupa amiaza relaxanta in mijlocul naturii.