Despre Slatina
Localizarea si istoria orasului Slatina
Resedinta a judetului Olt, orasul Slatina este si cel mai mare oras al acestui judet. Slatina este un oras situat in partea de sud a tarii, pe partea stanga a raului, in regiunea Muntenia la contactul cu regiunea Oltenia, fiind, de asemenea situat in zona de contact dintre Podisul Getic si Campia Romana.
Orasul Slatina dispune de o pozitie geografica caracterizata de asezarea in zona de contact dintre Podisul Getic si Campia Olteniei. Orasul este situat in extremitatea sud-vestica a Platformei Cotmeanca. Intre formatiunile deluroase din zona putem enumera dealurile Gradiste, Caloianca si Viilor.
De-a lungul timpului pe suprafata orasului au fost realizate sapaturi arheologice care au adus la suprafata artefacte care demonstreaza existenta unei asezari umane pe vechea vatra a orasului, apartinand culturii de prund. Descoperirile facute au demonstrate, de asemenea, ca zona in care este situat orasul a fost locuita si de triburile geto-dacice din ramura acilor, cu rezidenta la Acidava, pe malul drept al Oltului, dar si de romani, fiind descoperite urmele a doua asezari romane pe locurile in care acum se afla cartierele Strehareti si Cireasov. Zona a fost, de asemenea locuita de migranti pecenegi, cumani si tatari.
Asezarea a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1368 (epoca medievala) intr-un act prin care Vladislav I Vlaicu acorda scutire de vama la Slatina tuturor negustorilor brasoveni.
De-a lungul timpurilor istoria asezarii este presarata cu evenimente importante. Sa amintim in acest sens de: anul 1522, cand in luna iunie Radu de la Afumati i-a invins pe turcii otomani aici; perioada de domnie a lui Vlad Vintila (1532-1535) cand intr-un act oficial se mentioneaza cetatea de scaun Slatina; de Revolutia de la 1821, cand Tudor Vladimirescu si Iancu Jianu s-au intalnit aici; si de multe alte evenimente politice in care localnicii s-au implicat active (Revolutia de la 1848, Unirea Moldovei cu tara Romaneasca din 24 ianuarie 1859, Razboiul de independenta 1877, Rascoala taraneasca de la 1907, Unirea Principatelor din 1918, Primul Razboi Mondial si Al Doilea Razboi Mondial).
Turistii care viziteaza Slatina, vor gasi aici un oras infloritor, curat, modern, dar care pastreaza inca in arhitectura si urme ale trecutului sau.
Atractii si obiective turistice in Slatina
Cel mai probabil, in randul dumneavoastra sunt persoane atrase de locurile de cult pe care orasul le ofera. In mod special, acelor persoane le recomandam vizitarea: Bisericii Troitei, cea mai veche constructie din oras, ridicata in 1645 si renovata in 1729; Catedralei construita in 1782 de Ionascul Cupetul si pictata ulterior de Gheorghe Tattarescu - aceasta poarta hramul Sfantul Gheorghe; Manastirii Streharet construita in perioada 1664-1668 ca schit, din anul 2008 devenind manastire; Manastirii Clocociov construita sub Mihai Viteazul in anul 1594; si bisericilor din oras (“Sfanta Treime” construita in 1645, “Sfantul Nicolae” construita in 1700, “Adormirea Maicii Domnului” construita in 1736, “Sfintii Imparati” a carei constructie a inceput in secolul al XVIII-lea, “Sfantul Ion Botezatorul” construita in 1796, “Nasterea Fecioarei Maria” construita in 1802, “Fecioara Maria” construita in 1802-1806, “Sfantul Gheorghe” construita in 1872-1877 si “Sfantul Nicolae” construita in 1937.
Vizitati cofetaria "La atletul albanez" (cea mai veche firma privata din Romania), unde veti putea servi renumita bautura racoritoare numita braga si veti putea servi o inghetata delicioasa.
Daca sunteti un iubitor de istorie, vizitati Muzeul Judetean Olt, un loc pe placul dvs., ce expune in doua sectii: istorie si arta populara.
Padurea Sreharet un frumos parc natural cu un lac de acumulare, va invita la petrecerea timpului in aer liber intr-un loc deosebit de frumos.
Pasionatii de istorie pot merge in Orasul Vechi, unde vor vedea cladiri care alcatuiesc patrimoniul istoric al orasului. Cladirile istorice ce pot fi admirate pe strazile Lipscani si Mihai Eminescu au fost construite in perioada 1860-1938 in stiluri arhitecturale: neo-gotic, neo-romanesc, modern, art nouveau si art deco. De asemenea, si alte zone ale orasului gazduiesc inca structuri arhitecturale deosebit de frumoase si pline de istorie. Pentru a va convinge vizitati Liceul Radu Greceanu, Primaria Slatina, Sectia de Etnografie a muzeului judetului Olt, Casa Caracostea, Casa Profesorilor si vechiul sediu al Bancii Nationale a Romaniei din Slatina.
Orasul Vechi a fost bine conservat (unul dintre putinele orase in care s-a realizat acest lucru) dar cladirele de aici nu sunt intr-o stare foarte buna, acestea apartinand in general unor persoane cu venit insuficient pentru a-si permite sa investeasca in renovarea acestora. Nu in ultimul rand vizitati podul construit de inginerul Davidescu. Acest pod a fost construit in perioada 1888-1891 peste raul Olt si este prima structura de acest fel din Romania construita din metal.
Sigur, orasul Slatina ofera multe alte obiective turistice de interes pe care le veti descoperi in sejurul alocat vizitarii sale.