Despre Slanic Moldova
Localizarea si istoria statiunii Slanic Moldova
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Bacau este Slanic Moldova, oras situat in partea de rasarit a tarii, pe maul raului Slanic, la poalele Muntilor Nemira, la o altitudine de 530 m,uintr-un decor natural de vis, reprezentat de intinse zone impadurite. Statiunea de la Slanic Moldova este deschisa vizitatorilor pe toata durata anului si este deseori prima oprire a celor aflati in cautare de aer curat, bogat in aerosoli si ioni negativi. Statiunea este unanim recunoscuta pentru izvoarele cu apa carbonata, sulfuroasa, clorata si bogata in oligominerale, ale caror proprietati curative au fost descoperite cu mai bine de doua veacuri in urma si erau folosite in tratarea diverselor afectiuni ale organismului, precum boli ale metabolismului, afectiuni digestive si renale si reumatice.
Primele teste chimice s-au efectuat la jumatatea veacului al XIX-lea, iar in anul 1877 au fost amenjate prime instalatii balneare. De atunci conditiile de cazare si instalatiile pentru tratament s-au extins, astfel incat sa satisfaca si cerintele celor mai pretentiosi dintre turisti. La toate acestea se adauga astazi terenuri de sport si restaurante si spatii de agrement.
Prima mentiune documentara a acestei asezari dateaza din anul 1757, cand Constantin Racovita, fost domn al Moldovei, daruieste Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon din Iasi Valea Slanicului. Miron Spiridon, care avea in arenda aceste mosii in primii ani ai veacului XIX, descopera in timpul unei expeditii la vanatoare izvoarele ce vor face celebra intreaga asezare. In 1808, 12 familii de tarani sunt adusi aici sa ingijeasca izvoare, in schimbul scutirii „de biruri pe 10 ani”. Miron Spiridon ridica aici o biserica in anul 1810 si cateva odai care ii gazduiau pe cei veniti la tratament. Cu timpul, asezarea se extinde, si tot mai mult tarani se stabilesc pe Valea Slanicului si pun bazele satelor Cerdac si Satul nou.
Din a doua jumatate a vecului al XIX-lea, statiune cunoaste o evolutie fara precendent, renumele izvoarelor depasind granitele tarii. Renumiti farmacisti si chimisti fac teste stiintifice care certifica calitatile curative ale apei de izvor. Incepand cu anul 1884, oamenii cu bani pot cumpara loturi teren in statiune, cu conditia sa construiasa vile in termen de trei ani. Acum se construiesc sali de teatru si de concerte, dar si o sala de cura si „Inhalatorul”. Intreaga zona capata un aspect de statiune turistica. Este amenajat parcul care era prevazut cu alei marginite de plante diverse.
Atractii turistice in Slanic Moldova
Distrusa aproape in totalitate in timpul confruntarilor din primul razboi mondial, statiunea de la Slanic Moldova va cunoaste stralucirea de odinioara dupa anul 1948, cand se construieste mult, se extind spatiile de cazare si se reamenajeaza vechile constructii. De asemenea se efectueaza lucrari de modernizare a bazinelor si se amenajeaza o mofeta, ceea ce a facut din Slanic Moldova, statiunea moderna pe care o vedeti astazi.
Pe langa curele de tratament, un concediu petrecut aici va ofera ocazia sa descoperiti peisaje deosebite, asa cum sunt cele din zona izvoarelor minerale. Faceti o vizita la Cheile si Cascada Slanicului, recunoscute pentru decorurile spectaculoase, ideale pentru amatorii de fotografii. O excursie interesanta puteti face pe traseul montan „300 de scari” si la Mina Sulina de la Targu Ocna. Includeti in itinerariul vostru o vizita la biserica Sfanta Varvara, amplasata la 240 m in subteran, singura din Eurora sculptata in blocuri de sare si care este inclusa in zona de agrement de la mina Trotus.