Despre Sinaia
Daca va aflati in cautarea unei destinatii de vacanta cu peisaje incantatoare, aer curat si obiective turistice de neratat, ar trebui sa va indreptati atentia spre Sinaia, statiune montana situata intre Ploiesti si Brasov, la 100 km distanta de capitala. Asezata pe valea superioara a Prahovei, la poalele Varfului cu Dor si Piatra Arsa, la o altitudine ce variaza intre 767 m si 980 m, Sinaia ramane astazi una ditnre cele mai cautate destinatii turistice din tara. Prezenta Masivului Bucegi, care domina partea de apus a statatiunii, si Muntii Garbova care se strajuiesc zona de rasarit, confera localitatii un aer pitoresc, cu peisaje deosebite ce isi pastreaza farmecul indiferent de anotimp. Primul drum de acces in Sinaia a fost amenajat de argatii Manastirii Sinaia si se intindea de la Timis, traversa Comarnicul si ajungea pana la Predeal.
Cu veacuri in urma, cea mai scurta cale de legatura intre Bucuresti si Brasov, era „drumul Prahovei”. Drum comercial important, acesta era tranzitat de carele cu marfuri ale negustorilor. De-a lungul drumului au fost construite hanuri, locuri de popas, asa cum erau „Slonul de Piatra” de la Busteni sau „Gura Rasnoavei” de la Predeal – celebre la inceputul secolului XVIII. La Sinaia, in schimb, au functionat hanurile manastiresti, respectiv „Hanul de la Gura Padurii”, „Hanul din Valea Iancului” si „Hanul la Setu”, devenit astazi Izvorul Rece. Prima asezare a orasului Sinaia a fost Schitul Sfantul Nicolae de la Molomot, situat in partea de nord a cartierului Furnica, a carui prezemta este consemnata in documentele semnate de Mihnea Voda, din anul 1581. Acum, aici se gaseste o cruce ce aminteste turistilor de vechea istorie a locului.
Momentul de inceput al orasului Sinaia este legat de zidirea Manastirii Sinaia, in anul 1695, in jurul careia s-au format primele asezari umane. Constructia Castelului Peles (1875 - 1880) si inagurarea caii ferate Bucuresti – Sinaia, de la finele veacului XIX, au contribuit substantial la dezvoltarea urbei. In aceasta epoca se construiesc cele mai luxoase resedinte din statiune, care etaleaza o arhitectura eleganta. Din anul 1901, Sinaia gazduieste resedinta de vara a familiei regale, fapt ce a coincis cu transformarea asezarii intr-o veritabila statiune turistica de lux, unde se gaseau mai multe hoteluri, cazinouri, o gradina zoologica, centre de echitatie, zone de promenada si bai de hidroterapie.
Astazi, turistul ajuns la Sinaia are ocazia sa descopere obiective turistice ce reflecta frumoasa istorie locala. Climatul alpin, tonic pentru organism, cu veri deosebit de placute si ierni cu multa zapada, au situat Sinaia in topul celor mai iubite statiuni turistice romanesti. Un aer puternic ionizat, lipsit de factori alergici, bogat in ozon, la care se adauga mai multe izvoare cu apa minerale sulfuroase, bicarbonate si calcice sunt doar cateva motive in plus pentru care un concediu la Sinaia este indicat celor cu afectiuni biliare, endocrine sau respiratorii.
Includeti in itinerariul vostru turistic o vizita la Manastirea Sinaia si faceti un popas la Castelul Peles, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. In apropiere se gaseste si Castelul Pelisor, fosta resedinta a Regelul Ferdinand. Un bun punct de pornire in explorearea celor mai frumoase locuri din Sinaia, este centrul orasului, de unde puteti alege o calatorie cu telefericul. In lunile de vara, Sinaia se transforma in centrul marilor distractii pe zapada. Statiunea dispune de mai multe partii amenajate pentru bob, schi, sanie, la care se adauga instalatii de telescaun si teleschi. Partiile de schi dispuse de-a lungul celor doi versanti ai Varfului cu Dor au grade diferite de dificultate, destinate atat schiorilor experimentati, cat si celor care iau primele lectii de schi.