Despre Simleu Silvaniei
Localizarea si istoria statiunii Simleu Silvaniei
Una dintre destinatiile turisitice cele mai frumoase din regiunea de vest a judetului Salaj este cunoscuta sub numele de Simleu Silvaniei. Asezarea s-a forma de-a lungul Depresiunii Simleului, sub Magura Simleului, in bazinul hidrografic a raului Crasna. Satul este atestat de documentele istorice de la 1251, cand era cunoscut sub denumrea de Vathasomlyowa. De altfel, de-a lungul vremurilor, localitatea este amintita in documentele istorice si sub demumirea de Szilagy/Somlyo. Dovezile arheologice demonstreaza faptul ca localitatea a fost locuita de triburile dacice. Pretioase vestigii ce contin piese din aur, vechi din veacul al V-lea, gasite pe teritoriul Simleului, pot fi admirate azi in galeriile muzeelor din Viena si Budapesta.
In timpul evului mediu, istoria asezarii este legata de destinul familiei Bathory. Cetatea Simleu intra in posesia acestei familii la 1351 si, de-a lungul secolelor, a fost resedinta oficiala a principilor transilvaneni din familia Bathory. Centru politic, economic si administrativ, cetatea a fost asediata de turci in a doua jumatate a veacului XVII-lea. Merita subliniat faptul ca la Simleu s-a format un adevarat nucleu al culturii romane. Inca din 1817 aici functiona o scoala romaneasca, o tipografie si vicariatul greco-catolic.
Atractii si obiective turistice in Simleu Silvaniei
Astazi, Simleu Silvaniei se numara printre cele mai reprezentative centre economice ale judetului Salaj, renumita atat pentru potentialul turistic deosebit cat si pentru calitatea sampaniei produsa in centrele viticole locale, licoare apreciata atat in tara cat si in strainatate. Peisajele ce intregesc decorul spectaculos al asezarii este deosebit de bogat, asa cum veti descoperi vizitand Rezervatia de la Lacul Cehei. Frumusetea naturii este completat de edificii arhitecturale deosebite.
Incercati sa va faceti timp pentru a vizita Biserica Reformata, zidita la 1730, si Biserica romano-catolica, care deateaza din anul 1532, la care s-au facut restuarari de-a lungul vremurilor. Si nu in ultimul rand, merita sa treceti pragul Bisericii Ortodoxe cu Hramul „Sfintii Apostoli”, situata in satul Cehei, care are o vechime de peste doua veacuri. Primul edificiul religios de rit catolic din Sumleu a fost cladit in cursul veacului al XV-lea. Incendiata de turci, aceasta este reconstruita in anul 1670 pe o fundatie din piatra. Doua decenii mai tarziu biserica piere sub atacurile austriecilor si este din nou recladita in 1729. Astazi, plafonul casetat, realizat in anul 1737, decorat cu motive populare, este un punct de atractie turistica, la fel si orga veche de la 1769 sau ceasul din turn, adaugat in 1817.
Din itinerariul vostru turistic la Simleu Silvaniei nu ar trebui sa lipseasca nici conacul familiei Báthori Miklós, construit in veacul al XVI-lea. Daca intentionati sa petreceti mai multe zile aici, merita sa explorati cat mai mult, pentru ca aveti ce vedea. In timpul celui de-al doilea razboi modial, la Simleu traia o importanta comunitate evreiasca, deportata in anul 1944. Astazi, urmasul uneia dintre familiile supravietuitoare, de dr. Alex Hecht, administreaza Muzeul Holocaustului de la Simleu Silvaniei.