Ghid turistic Sighisoara

Recomandat pentru: istorie, manastire, cetate, biserici, centrul istoric, arhitectura

Despre Sighisoara

Localizarea si istoria orasului Sighisoara

Una dintre cele mai furmoase si mai renumite destinatii turistice ale Romaniei, orasul Sighisoara se situeaza in topul preferintelor turistilor cand vine vorba de destinatii de vacanta ce pastreaza si astazi farmecul de poveste al cetatilor medievale. Situata pe valea Tarnavei Mare, pe Dealul Cetatii se inalta vechea asezarea a Sighisoarei, inconjurata de lanturi de munti si dealuri. Tot acest decor spectaculos, privit de la distanta, iti lasa impresia unei pagini de basm ce te fermeca pe masura ce te apropii. Astazi, pentru frumustea si valoarea sa istorica inestimabila,Cetatea Sighisoarei se afla pe lista patrimoniului cultural universal. Intregul oras reuneste constructii medievale cu ahitectura civila, religioasa si militara si este singura cetate medievala din Europa de sud-est locuita fara intrerupere.

Prima mentiune scrisa despre Sighisoara dateaza de la 1298, dar este evident astazi ca asezarea cunoscuse primele forme ale locuirii umane cu mult inainte de aceasta data. Frumusetea orasului se datoreaza fara dar si poate sasilor, care pun bazele orasului medieval si construiesc edificii precum Biserica Dominicana, zidita in secolul XIII, sau Biserica din Deal, cel mai valoros monument din oras, zidita la 1345. Aceasta din urma se remarca prin eleganta proportiilor si prin picturile reprezentative pentru arta gotica. Pentru a facilitata accesul credinciosilor in lacas, pe timp de iarna, au fost construite in anul 1642 un numar de 175 trepte - denumite „Scara Scolii”, caci deservea si scoala care functiona in apropiere.

Atractii si obiective turistice in Sighisoara

Majoritatea locuintelor pe care le puteti adimira si astazi dateaza din vecurile XVII–XIX, dintre care cele mai bine conservate sunt Casa cu Cerb, emblematica pentru stilul specific Renasterii transilvanene si care pastreaza si astazi un cap ce cerb pe fatada. Casa cu sindrila, Casa Vlad Dracul, cladirea Primariei sunt obiective ce nu pot fi trecute cu vederea. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseseasa nici Turnul Tesatorilor si cel a Cositorilor si Franghierilor, denumite dupa breasla care le-a ridicat. Turnul cu ceas, ridicat in veacul al XIV lea, a fost un timp sediul Sfatului Orasenesc, iar aspectul pe care il puteti admira astazi dateaza de la 1677. Principala cale de acces in incinta cetatii este Turnul cu ceas, devenit astazi un simbol al urbei si care gazduieste galeriile muzeului „Sighisoara veche”.

Odata ce ati pornit in explorarea orasului, faceti o plimbare in Orasul de jos, unde veti descoperi Casa Meseriasilor, zidita in secolul XIX, sau Casa Zilinschi, veche de trei veacuri. Daca dispuneti de timp suficient, merita sa faceti un popas pe Platoul Breite, cea mai frumoasa si mai bine pastrata rezervatie de goruni si stejari multiseculari din aceasta parte a Europei.

Locuitorii Sighisoarei incearca sa puna in valoare bogata mostenire culturala cu ocazia numeroaseleo festivaluri ce se desfasoara in fiecare an. Tocmai din acest motiv, cand plecati in vacanta in aceasta parte a tarii, ar fi indicat sa consultati agenda culturala a orasului pentru a nu rata vreun eveniment important cum este „Sighisoara Blues Festival”, ce reuneste artisti si muzicieni din tara si strainatate dar si mari iubitori de film. Cu aceasta ocazie, cetatea se transforma intr-o adevarata scena de teatru, ce reuneste deopotriva artisti, spectatori, localnici si turisti.

Sighisoara