Despre Sibiel
Localizarea si istoria satului Sibiel
Sibiel se gaseste la 25 km departare de Sibiu si la 225 km de Bucuresti si a luat fiinta de-a lungul raului omonim, care strabate asezarea de la apus la rasarit. Orice calator ajuns pe aceste meleaguri este impresionat de frumusetea reliefului dar de obiectivele turistice spectaculoase. Situat la o altitudine de 560 m, satul se gaseste la iesirea din munti a paraului omonim. O adevarata emblema a localitatii este Cetatea Sibielului, la origine Cetatea Salgo, mentionata in documente inca din anul 1322.
Atractii si obiective turistice in Sibiel
Decorul natural deosebit, reprezentat de zone deluroase acoperite de paduri si livezi, casele frumoase, cu arhitectura saseasca si gospodariile ingrijite, te cuceresc inca de cum ai pasit pe aceste meleaguri. Sibiel este unul dintre acele locuri din tara unde vechile mestesuguri sunt si astazi transmise de la o generatie la alta, fie ca e vorba de prelucrarea artistica a lemnului, tors, tesut sau de potcovirea cailor. O adevarata atractie turistica o reprezinta mestesugul pictarii icoanelor pe sticla. De altfel, talentul micilor artisti este pus in valoare cu ocazia taberelor de vara pentru copii organizate la Sibiel.
Din itinerariul vostru de vacanta nu poate lipsi Muzeul icoanelor pe sticla, unul dintre cele mai frumoase de acest fel din tara. Amenajarea muzeului a inceput cu aproape o jumatate de veac in urma, prin efortuluile parintelui Zosim Oancea, iar colectiile sale sunt alcatuite in mare parte din donatii. Odata ajunsi aici, veti descoperi peste 700 de icoane pictate pe sticla, realizate de cei mai priceputi artisti populari din tara. Colectia este completata de articole de mobilier, ceramica, tesaturi si cateva exemplare de tiparituri vechi. O atentie deosebita merita si Biserica Sfanta Treime, zidita in a doua jumatate a veacului al XVIII-lea. Tot din acea vreme dateaza si pictura murala, refacuta de mai multe ori in cursul secolului XIX. Vechea Cetate Sibiel, construita din piatra si pamant in veacul al XIII, este mentionata in documentele de la 1384 si reuseste sa atraga atentia turistilor atat prin proportiile impunatoare, cat si prin legendele ce povestesc cum ca aici s-ar afla comoara dacilor.
Despre Sibiel se spune ca este unul dintre acele sate din Transilvania unde mostenirea culturala, traditiile si valorile etnografice sunt pastrate cu mare sfintenie. Multe dintre casele cu arhitectura traditionala saseasca au fost incluse in circuitul turistic rural. O excursie de neuitat puteti face in Lunca Sibielului, un loc de o frumusete de poveste. Din Sibiel se ajunge cu usurinta la Manastirea Chilii, ce are o vechime de peste doua veacuri, unde va puteti regasi linistea interioara. Daca dispuneti de suficient, faceti o vizita pe Dealul Cetatea, aflat la 1097 m altitudine, unde puteti admira ruinele unei vechi cetati voievodale ce data din veacul al XIV-lea.