Despre Sfantu Gheorghe
Localizarea si istoria orasului Sfantu Gheorghe
Resedinta judetului Covasna, Municipiul Sf. Gheorghe se gaseste in Carpatii Orientali, in zona de intalnire a drumurilor ce strabat cursul apelor Oltului si a Raului Negru, in depresiunea Brasovului. Frumusetea peisajului dar si clima au creat conditiile propice dezvoltarii unei asezari urbane cu o istorie ce coboara pana in timpurile indepartate ale evului mediu, cand avea statutul de resedinta a comitatului Trei Scaune. Deseori ales ca destinatie de vacanta pentru decorurile naturale spatectuloase, Sf. Gheorghe se afla la o altitudine de 550 m, chiar la punctul de intalnire al Muntilor Baraolt cu bazinul depresionar Sf. Gheorghe si este scaldat pe directia nord - sud de apele Oltului. La origine, asezarea s-a dezvoltat in jurul bisericii catolice fortificate cu hramul Sf. Gheorghe (Szentgyorgyfalva).
Prima atestare istorica dateaza din anul 1332, cand in documentele papale asezarea este denumita Sacerdo de Sancto Georgio. Un secol mai tarziu este ridicata la rangul de „civitas”, pentru ca incepand cu anul 1492 sa apara in documente ca oras cu statut privilegiat. Asezarea este in mare parte distrusa de atacurile tatarilor si ale turcilor la jumatatea secolului XVII si in consecinta numarul locuitorilor este decimat. Sub domnia Mariei–Tereza, secuii, etnia predominanta in oras, au fost organizati in garnizoane militare ce aveau ca scop protejarea granitelor imperiului. Nemultumirea fata de administratia austriecilor a atins punctul culminant cu ocazia evenimentelor ce au dus la declansarea Revolutiei de la 1848. Linistea in oras s-a instalat abia in anul 1860, cand locuitorii isi aleg un primar si un consiliu local care sa le reprezinte interesele.
Din aceasta vreme dateaza infiintarea Muzeului Secuiesc si fondarea unui spital public si a unui orfelinat. Sf. Gheorghe este primul oras din Tinutul secuiesc unde a fost construita o sala spectacol si o fabrica de confectii. Muzeul National Secuiesc si-a deschis portile in anul 1875 si ramane astazi cel mai important obiectiv turistic din Tinutul secuiesc dar si unul dintre cele mai interesante din tara. Este dedicat istoriei, culturii si traditiilor secuilor din aceasta zona a tarii. Cresterea demografica si evolutia economica au stat la baza anexarii localitatii vecine, Simeria (Szemerja) in decursul anului 1880. Acesta era o localitate mentionata in documente istorice inca de la 1407. Astazi este parte componenta a municipiul Sf. Gheorghe si poarta numele de „Cartierul Simeria Veche”. Inaugurarea caii ferate Brasov- Tg. Secuiesc - Miercurea Ciuc, in anul 1891, a facut ca orasul sa fie usor accesibil calatorilor. Statiunea Baile Sugas, situata la marginea orasului si recunoscuta pentru apele minerale bogate in dioxid de carbon, a crecut semnificativ potentialul turistic al orasului. Descoperita spre mijlocul secolului XIX, statiunea este una dintre destinatiile preferate ale turitistilor iubitori ai sporturilor de iarna, care au prilejul sa parcurga partia dotata cu teleschi.
Atractii si obiective turistice in Sfantu Gheorghe
Orasul se infatiseaza turistilor ca un veritabil muzeu in aer liber, cu cladiri istorice civile sau religioase. Unele dintre ele poarta semnatura arhitectului Kos Karoly, dupa planurile caruia a fost ridicat Muzeul Secuiesc, dar si Scoala Populara sau Casa Keresztes. Complexul muzeal gazduieste si sectia de Stiinte ale naturii si Expozitia de Arheologie si Etnografie. O plimbare prin oras va ofera prilejul sa admirati cladirea Bisericii Reformate, construita in secolul XVI si sediul Vechiului Comitat, vechi de la 1832 sau Bazarul vechi ridicat in anul 1867. Astazi, Sf. Gheorghe reuseste sa atraga atentia lumii artistice cu spectacolele montate pe scena Teatrelor „Andrei Muresanu” si „Tamasi Aron”.
Dincolo de aspectul orasului, aici aveti ocazia sa parcurgeti itinerarii turistice interesante, fie ca alegeti sa va plimbati prin padurile de la marginea orasului sau popositi la izvorele cu apa sufuroase din Statiunea Sugas-bai. Si daca va aflati prin localitate in in prejma sarbatorii Sf. Gheorghe, aveti prilejul sa descoperiti orasul decorat in straie de sarbatoare, unde concertele, expozitiile si manifestarile culturale de tot fel pun in valoare obiceiurile si traditiile localnicilor. Evenimentele se deruleaza de-a lungul unei saptamani, timp in care veti gusta din bucatele traditionale. Daca va numarati printre admiratorii mestesugurilor populare, la Sf. Gheorghe veti descoperi obiecte de ceramica, tesaturi si ateliere de prelucrare artistica a lemnului, unde mesterii populari isi arata adevarata indemanare.
Daca nu porniti la drum cu prejudecatile etnice si refuzati sa va lasati dominati de asa-zisele bariere lingvistice, in Sf. Gheorghe aveti toate sansele sa descoperiti oameni calzi si ospitalieri, mancare buna, obiective turistice in spatele carora se ascund povesti ce asteapta sa fie deslusite. Pe scurt, un loc ideal pentru cateva zile de vacanta.