Despre Selimbar
Localizarea si istoria comunei Selimbar
Selimbar este unul dintre locurile unde s-a scris istorie cu veacuri in urma si reuseste sa atraga turistii prin frumusetea peisajelor naturii si a obiectivelor turistice, care mai de care mai interesante. Localitatea se gaseste in zona centrala a judetului Sibiu, pe cursul raului Sebes, la 5 km departare de municipiul Sibiu.
Cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe aceste locuri dateaza din epoca preistorica, fapt confirmat de descoperirile unor vestigii care dateaza din vremea neoliticului. In timp ce din vremea procesului de romanizare al Daciei s-au descoperit ruine ce apartin mai multor constructii romane care gaseau in zona de rasarit a satului, pe malul Cibinului, la care se adauga unele fragmente de ceramica care sunt expuse astazi la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Incepand cu veacul a XII-lea are loc colinizarea sasilor in aceasta parte a Transilvaniei, care aveau rolul de a proteja granitele imperiului maghiar de potentialele atacuri ale tatarilor. Un moment important in cronica asezarii il reprezinta Batalia de la Selimbar (28 octombrie 1599), cand voievodul Mihai Viteazul invinge oastea condusa de Andrei Bathory, croindu-si astfel drum spre Alba Iulia, unde avea sa infaptuiasca prima unire a Principatelor Romane.
Atractii si obiective turistice in Selimbar
Odata ajunsi aici, incercati sa explorati cat mai mult si includeti in itinerariul vostru un popas la Biserica ortodoxa cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” si nu ratati o vizita la Monumentul Eroilor care au pierit in primul razboi mondial, un edificiu de forma unui obelisc ce domina centrul comunei Selimbar. Langa monument se gaseste o troita de forma unui trunchi de piramida care marcheaza locul unde s-a confruntat armata cu lui Mihai Viteazul cu cea principelui transilvanean, Andrei Bathory, in anul 1599. O atentie deosebita merita si Biserica Fortificata Evanghelica, declarata astazi monument istoric si care se inalta pe ruinele unei foste basilici din veacul al XIII-lea si care pastreaza altarul realizat in anul 1742.
Daca intentioanti sa petreceti mai multe zile in Comuna Selimbar, faceti o excursie si in satul Bungard, aflat in vecinatate, unde aveti ocazia sa treceti pragul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, in timp ce in satul Mahu se afla o frumoasa biserica inchinata Sfantului Nicolae si care a fost zidita in anul 1782.