Despre Sebis
Cu o populatie de circa 6.000 de locuitori, situat la aproximativ 80 de kilometri de Arad, orasul Sebis se intinde pe o suprafata de circa 60 de kilometri patrati si este printre cele mai importante orase de pe Valea Crisului Alb. Atestat istoric, pentru prima data, in anul 1542, odata cu alte localitati din zona, vechea urbe a prins viata si s-a dezvoltat infloritor intre secolele XIII si XIV.
Comunitatea ce-si desfasura viata aici se afla sub directul patronaj al coroanei maghiare, chiar daca, administrativ, era arondat comitatului Zarandului. Din aceeasi zona au mai fost mentionate istoric trei localitati care astazi se afla sub autoritatea administrativa a orasului Sebis: Salajeni, Donceni si Prunisor. De-a lungul vremurilor vechea urbe s-a aflat sub stapanire otomana, pe parcusul secolului al XVIII-lea, ca mai apoi sa fie administrata de puterea ce servea imperiului austro-ungar.
In Sebis puteti intalni una dintre cele mai vechi biserici atestata istoric, in anul 1829, biserica ce serveste parohia Sf. Arhangheli Mihail si Gavril.
Un alt reper al Sebisului este cladirea primariei, construita in stil flamand si cladirea bibliotecii, ce are caracteristicile stilului baroc tarziu si este contruita in anul 1814.
Din Sebis puteti vizita Cetatea Dezna, Rezervatia naturala Dosul Laurului, Rezervatia naturala Baltele Gurahontuluisi Rezervatia Naturala Padurea de Fag de la Archisel.