Despre Sebes
Localizarea si istoria orasului Sebes
Localitatea Sebes este una dintre acele destinatii turistice care te cucereste inca din primul moment, atat prin frumusetea naturii, cat si prin locurile incarcate de legende, care mai de care mai interesante. Sebesul se gaseste in regiunea sud-vestica a Transilvaniei si este traversat de drumurile nationale E68, E81si DN 67. Accesul turistilor este facilitat si de exitenta conexiunilor feroviare, localitatea fiind situata la 15 km departare de Alba Iulia. Sub aspectul alcatuirii reliefului, Sebesul s-a dezvoltat intr-o zona montana, marginita la est de Podisul Secaselor si de culoarul Muresului la vest, in timp ce in partea de nord a orasului se gaseste renumita rezervatie naturala „Rapa Rosie”. Clima temperata este deosebit de placuta, mai ales in lunile de vara, in timp ce iarna, pasionatii sporturilor de zapada pot descoperi aici un adevarat paradis al naturii.
Prima atestare documentara a localitatii dateaza din 1300, cand asezarea era cunoscuta sub numele de Sebus sau Civitas Sebus. Aparitia Scaunelor sasesti, in secolul XIV, au influentat decisiv evolutia ulterioara a urbei. Astfel, Scaunul Sasesc de la Sebes este amintit in scris inca de la 1303. Sub aspect urbanistic, orasul s-a dezvoltat, in special, in primul deceniu al secolului XX, cand s-au ridicat Cladirea Primariei (1909), Posta veche sau ori Casa Padurilor.
Atractii si obiective turistice in Sebes
Situat intr-un decor natural spectaculos, Sebesul se numara printre cele mai frumoase asezari din zona Ardealului. Pozitionarea geografica avantajoasa a facut ca aceste meleaguri sa fie locuite inca din timpurile stravechi ale istoriei. Arheologii au scos la lumina numeroase vestigii ce apartin epocilor neolice si a fierului. Dupa transformarea Daciei in provincie romana, Sebesul s-a aflat in sfera de control a Apulumului Roman si capata rangul de villae rusticae. Denumirea localitatii, folosita inca din perioada de inceput a evului mediu, a fost inspirata de numele raului Sebes, care strabate localitatea. Localnicii foloseau roata hidraulica a raului inca dinainte de sosirea sasilor pe aceste meleaguri, dar sasii sunt cei care au denumit Sebesul - Mühlbach (Raul Morilor).
Prosperitatea economica a Sebesului este confirmata si de dreptul acordat locuitorilor, in anul 1387, de catre regele Sigismund de Luxembug, de a ridica un zid de aparare al cetatii prevazut cu mai multe turnuri de aparare. Pe de alta parte, asezarea este mentionata in epoca medievala in randul primelor cinci orase din Ardeal, alaturi de Sibiu, Brasov, Orastie si Sighisoara (1376).
Astazi, Sebesul ofera turistilor cateva obiective turistice incarcate de istorie. Mandria localnicilor este Cetatea Sebesului, construita in anul 1387. Aceasta a fost ridicata in mai multe etape si se inscrie in categoria de fortificatii medievale. In partea de nord–est a cetatii se inalta Biserica Sfantul Bartolomeu, atestata documentar inca din anul 1322. Centrul orasului este dominat de Biserica Evanghelica, zidita in secolul XIV, pe locul unei foste basilici romane, si atrage atentia prin eleganta proportiilor. In apropiere puteti vizita un alt obiectiv turistic important – Halele breslelor, ridicate in secolul XVIII si care serveau ca spatiu de desfacere pentru marfurile negustorilor.
Nu puteti parasi centrul Sebesului fara sa va fi vazut Casa Franz Binder, o cladire monumentala. Proprietarul, originar din Sebes, era un renumit explorator. A calatorit in Orient timp ce un deceniu, pentru ca in 1850 sa ajunga in Africa, unde a mai zabovit alti zece ani. Cand a revenit pe meleaguri natale, Franz Binder construieste aceasta cladire superba, decorata cu basoreliefuri.
Daca va numarati printre turistii pasionati de constructii frumoase, nu trebuie sa omiteti din itinerariul vostru Casa Zapolya, situata in vecinatatea Primariei. Aceasta este o constructie ridicata in secolul XV si refacuta in cateva randuri, de-a lungul vremurilor. In secolul XV a servit ca resedinta a principilor Transilvaniei, iar la subsol se preupune ca se aflau temnitele inchisorii. Astazi, palatul gazduieste galeriile Muzeului Municipal „Ioan Raica”. Aceia dintre voi care planuiesc sa petreaca mai multe zile in zona Sebesului, ar fi bine sa nu rateze o excursie la Rapa Rosie, un monument al naturii alcatuit din formatiuni geologice create prin eroziuni, care dau intregului decor un aspect impresionant. Vizibila de la mare departare, rezervatia se intinde pe o distanta de 800 m si are inaltimi ce variaza intre 50 si 125 m.