Despre Satu Mare

Localizarea si istoricul orasului Satu Mare

Orasul Satu Mare este situat in judetul care poarta acelasi nume, in Romania. Acesta este situat la doar 20 de minute de granita cu Ungaria, si poate fi considerat ca fiind poarta de acces catre turismul rural din Maramures pentru calatorii care vin din Europa Centrala si de Vest.

Suprafata orasului este amplasata pe lunca Somesului. Relieful actual al orasului dateaza inca de la sfarsitul pliocenului din era tertiara. Reteaua hidrografica in zona orasului Satu Mare este reprezentata de raul Somes, pariul Sar si paraul Homorod.

Dovezile rezultate in urma sapaturilor arheologice arata ca in zona au existat asezari inca din epoca de piatra si epoca bronzului. Din aceste sapaturi arheologice rezulta si faptul ca in aceasta regiune au continuat sa locuiasca comunitatile geto-dacice si dupa cucerirea romana din 105-106 AD.

Orasul a fost mentionat pentru prima data in anul 1181 sub numele de Castrum Zotmar, o cetate fortificata de la care orasul isi trage numele. Cetatea a intrat in posesia familiei Báthory in anul 1543. In anul 1562 cetatea a fost asediata de armatele otomane. Mai tarziu, aceasta a fost asediata de habsburgi si incendiata. Generalul austriac Lazar Schwendi a ordonat ca cetatea sa fie reconstruita dupa planurile arhitectului italian Ottavio Baldigara, folosindu-se un sistem italian de fortificatii, noua structura urmand sa aiba forma unui pentagon si cinci turnuri.

In timpul Evului Mediu, Satu Mare si Mintiu au fost doua asezari distincte, dar intre 1712 si 1715 cele doua asezari s-au unit treptat sub o singura administratie. La data de 02 ianuarie 1721 imparatului Carol al VI-lea a recunoscut unirea acestora, in acelasi timp, acordand asezarii Satu Mare statutul de oras liber regal.

Un proces intens de urbanizare a orasului a fost cunoscut in secolul al XVIII-lea, de atunci rezultand si unele dintre principalele atractii din oras: primaria veche, baracile militare, si bisericile reformate. Primul parc din oras a fost infiintat in anul 1844. Aceasta a fost, de asemenea, momentul in care au fost infiintate primele companii industriale: Moara cu aburi, Fabrica de caramida, Fabrica de prelucrare a lemnului, Fabrica de cherestea.

Atractii si obiective turistice in Satu Mare

Ca turist in orasul Satu Mare, trebuie sa stiti ca Orasul Vechi, care se intinde de la nord de raul Somes, contine unele dintre cele mai importante atractii din oras. Din pacate, in timpul domniei lui Ceausescu, o mare parte a cartierului istoric a fost distrus. Bulevardul Traian conduce direct la Piata Libertatii in jurul careia veti gasi mai multe biserici, muzee si hoteluri.

Pe Strada 1 Decembrie 1918, puteti vizita Biserica Ortodoxa Arhangheli Mihail si Gavril si puteti vedea multe alte cladiri care arata o parte din farmecul vechi al orasului. In partea de nord a centrului orasului se afla o piata mica si frumoasa numita Piata Pacii. In oras veti mai putea vizita Biserica Reformata din Ungaria, de asemenea, cunoscuta sub numele de Biserica cu Lanturi, una dintre cele mai vechi biserici in oras.

Satu Mare gazduieste si cateva sinagogi, intre care se remarca Marea Sinagoga construita in anul 1890 si Sinagoga Saar Ha Torah construita in 1920 si situata langa Sinagoga Mare.

Intre muzeele pe care le puteti vizita in Satu Mare il vom aminti pe cel mai important: Muzeul Judetean Satu Mare. De asemenea, puteti vizita: Turnul Pompierilor - construit in anul 1904 la initiativa episcopului Gyula Meszlényi; Hotel Dacia (sau fostul Hotel Pannónia) - construit in anul 1902, probabil cel mai reprezentativ monument din Satu Mare; Palatul Episcopiei romano-catolice de Satu Mare - construit in perioada 1804 si 1840 in stil clasicist; Teatrul - ale carei temelii au fost puse pe 18 mai 1892, finalizat fiind pe 14 ianuarie 1892; Cladirea Breslei Cizmarilor si Casa Ormos.

Cu siguranta orasul Satu Mare are mult mai multe de oferit, lucru de care va veti convinge in vizita dumneavoastra.

Satu Mare