Despre Sasciori
Localizarea si istoria comunei Sasciori
Daca va aflati in trecere prin zona de nord a judetului Alba, la aproximativ 10 km de Sebes, aveti ocazia sa descoperiti peisajele de poveste de la Sasciori. Traversata de drumul national DN67, comuna Sasciori se gaseste intr-o zona deluroasa, cu altitudini ce ating pe alocuri si 1.100 m, in conditiile in care relieful este reprezentat de Valea Sebesului si culmile nordice ale Masivului Cindrel la rasarit, in timp ce la apus, orizontul este dominat de Muntii Sureanu. Apele raului Sebes, care traverseaza comuna pe o distanta de 18 km, contureaza un decor natural deosebit.
Atractii si obiective turistice in Sasciori
Satele ce alcatuiesc comuna Sasciori sunt construite dupa modelul satelor romanesti, cu o strada principala din care pornesc cele laterale. Cele mai multe dintre gospodariile localnicilor pastreaza ceva din aerul pitoresc al satului de odinioara. Multe dintre ele sunt constuite pe fundatie de piatra, cu planseu din lemn. Interiorul este de-a dreptul idilic. Odai nu prea mari, vopsite cu var, pardoseli din scandura de lemn, sobe de teracota, iar mobilierului este din lemn sculptat. Incaperile sunt decorate cu tesaturi si cuverturi lucrate la razboi, in culori si cu motive traditionale, specifice zonei. In comuna Sasciori se pastreaza si astazi doua locuinte taranesti cu o vechime de peste un secol. Una o puteti admina in satul Loman, iar cealalata la Sebesel, amandoua fiind transformate in muzeu.
Nici o vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa, daca nu ati poposit la Cetatea Sasciori, mentionata in documentele istorice inca de la 1309, sub numele de Castrum Petrii. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Cetatea dacica de la Capalna – una dintre cele mai pretioase vestigii arheologice din sudul Transilvaniei. Spectaculoasa este si Cetatea de pamant de la Dealul Ghergheleu din satul Laz, contruita in prima jumatatea a secolului IX. Fie ca preferati excursiile in natura ori drumetiile montane, sau alegeti sa interactionati cu localnicii, sa le cunosteti obiceiurile si sa gustati din preparatele culinare traditionale, la Salciua aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neuitat.