Despre Saschiz
Localizarea si istoria comunei Saschiz
O calatorie in regiunea de sud-est a judetului Mures, va ofera ocazia sa descoperiti comuna Saschiz, una dintre cele mai vechi asezari ale romanilor din zona Ardealului. Dincolo de frumoasa istorie, asezarea este o destinatie turistica ce atrage prin frumusetea naturii. Comuna se gaseste in Podisului Tarnavelor si este traversata de drumul national DN 13 si drumul european E60 si se afla o distanta de 266 km de Bucuresti.
Locuita inca din timpurile indepartate ale istoriei, localitatea a fost avantajata de pozitia geografica, in apopiere de cursul Tarnavei Mari si de bogatia naturii, pasuni si paduri, ceea ce a dus la o dezvoltare economica deosebita inca din preistorie. Dovada sta si astazi Cetatea Uriasilor „Hubnenburg” si basilica romana peste care s-a ridicat, ulterior, Biserica Evanghelica fortificata. Aceasta din urma a dateaza de la 1493 si se remarca printr-o arhitectura specifica goticului tarziu. Prima mentiune scrisa a satului Saschiz dateaza de la 1310. Un veac mai tarziu, se stie ca aici functionau deja mau multe bresle mestesugaresti, dar si scoli, un spital si o baie publica. Asezarea a fost intemeiata de sasii colonizati aici la finele veacului XIII. Mult timp, Saschizul sau Keist, asa cum il numeau sasii, a rivalizat cu cetatea Sighisoarei, considerata „capitala” sasilor din Transilvania.
Atractii si obiective turistice in Saschiz
Astazi, cei doua mii de localnici, cat numara comuna, valorifica foarte bine potentialul turistic al asezarii, astfel incat in ultimii ani s-au inmultit si diversificat serviciile oferite turistilor. Un edificiu ce merita atentia voastra este Cetatea din Saschiz, construita la finele veacului al XIV-lea, pe un versant situat in vecinatatea satului, cunoscut sub numele de Dealul Cetatii. Prevazuta cu ziduri inalte de 8 m, cetatea dispunea de sase turnuri.
Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipsesca nici Castelul Haller din satul Mihai Viteazul, care apartine de comuna Saschiz, si care se gaseste chiar la intrearea in localitatea. Edificiul se pare ca dateaza din veacul al XVI-lea si apartinea unei familii de grofi. In vremea comunistilor a fost transformat in C.A.P.