Despre Sasca Montana
Localizarea si istoria comunei Sasca Montana
Daca aveti in plan un itinerariu turistic in cuprinsul judetului Caras-Severin, faceti un popas si la Sasca Montana, comuna aflata in zona de sud-vest a judetului, in punctul de intalnire al Muntilor Locvei cu Muntii Almajului si Muntii Aninei.
Bogatia minelor de Sasca are o vechime milenara, iar in peisajul romanesc localitatea este recunoscuta drept unul dintre cele mai importante centre de producere a ceramicii banatene. Prima mentiune documentara a asezarii dateaza din anul 1690, desi este evident astazi ca asezarea este mult mai veche. Extractiile de cupru, aur, arama si fier se efectuau aici inca din vremea romanilor. De altfel, arheologii au descoperit ruinele unui castru situat in apropierea furnalelor. Vatra satului se gasea in vremuri imemoriale la Nigaile, pe Dealul Omecile. Cu vremea, localnicii si-au mutat casele langa Neral. Incepand cu anul 1722, colonistii veniti din regiunea Olteniei s-au asezat in apropiere de extractiile miniere. Ulterior, eu au pus aici bazele asezarii Sasca Noua, denumita mai tarziu Sasca Montana.
Atractii turistice in Sasca Montana
Astazi, comuna Sasca Montana, aflata pe bratul raului Nera, intr-o vale pitoreaca, atrage privirile oricarui turist. Inca de cum ai pasit pe aceste meleaguri te impresioaneaza aspectul de mic orasel montan. Daca intentionati sa zaboviti mai multe zile pe aceste locuri, merita sa faceti un popas la statiunea „Susara”, unde aerul curat si decorurile spectaculoase sunt doar cateva motive pentru care veti dori sa reveniti aici curand. Dincolo de farmecul naturii si pitorescul peisajelor, la Susca Montana aveti ocazia sa cunoasteti oameni primitori. Vechile lor traditii sunt pastrate si astazi si evidentiate cu ocazia marilor sarbatori religioase. Daca ajungeti prin aceste meleaguri de lasata secului, in postul Pastelui, aveti ocazia sa participati la un spectaculos carnaval al mastilor, care au rolul de a alunga spiritele rele si de a aduce bunastare localnicilor.
De multe ori Susca Montana este punct de plecare in expeditii turistice la Cheile Nerei, Ochiul Beiului sau la Cascada Beusnita ori la Cascada Susara. Obiectivele turistice sunt deosebit de interesnate si fiecare ascunde o poveste ce asteapta sa fie descoperita, asa cum veti afla daca treceti pragul Manastirii Nera sau daca popositi la Crucea Osmanului de pe Muntele Gheorghe. Susca Montana este destinatia ideala unde sa zaboviti cateva zile departe de aglomeratia marilor orase, unde puteti respira aer curat si unde puteti face fotografii cu vechi case din lemn, ce iti lasa impresia ca ai pasit intr-o lume demult uitata.